Evropa

"To se nikada u istoriji nije desilo": Više od 60 zvaničnika bivše vlade u Poljskoj optuženo za krivična dela

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2024

-

20:59

"To se nikada u istoriji nije desilo": Više od 60 zvaničnika bivše vlade u Poljskoj optuženo za krivična dela
"To se nikada u istoriji nije desilo": Više od 60 zvaničnika bivše vlade u Poljskoj optuženo za krivična dela - Copyright Tanjug AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Poljska je optužila više od 60 zvaničnika bivše vlade iz stanke Prava i pravde (PiS) za krivična dela u vezi sa zloupotrebom sredstava, dok je više od 100 drugih pod istragom, rekao je danas premijer Donald Tusk.

"Posle šest meseci imamo 62 osobe iz prethodne vladajuće elite koje su optužene. To se nikada u istoriji nije desilo pre naših prethodnika", rekao je Tusk novinarima.

Premijer nije precizirao ko su zvaničnici i sa kojim optužbama se suočavaju, prenosi Rojters.

On je napomenuo da vlada vodi dalje postupke, a da 200 poreskih inspektora istražuje 90 jedinica u 17 ministarstava, dok je obim potencijalnih nepravilnosti poreska uprava procijenila na do 100 milijardi zlota (25,23 milijarde dolara).

''Tužilaštvu su već dostavljena obaveštenja o mogućnosti da su počinjeni zločini koji uključuju više od 3,2 milijarde zlota", dodao je Tusk.

Premijer je istakao da su nepravilnosti deo "zatvorenog sistema" koji je stvorio PiS i da su zasnovane na pretpostavci da bivša vladajuća partija ne može da izgubi vlast.

Bivši premijer iz redova PiS-a Mateuš Moravjecki poručio je danas na mreži X da je glavni cilj vlade Tuska da "likvidira najveću opozicionu stranku".

''Kada ste opsednuti, idete kod lekara, a ne formirate vladu", dodao je Moravjecki.

Zvaničnici su ranije rekli da je sedam osoba optuženo u istrazi o navodnoj zloupotrebi sredstava kojom upravlja Ministarstvo pravde i da je Vrhovna kancelarija za reviziju (NIK) obavestila tužioce da je Moravjecki možda delovao na štetu javnog interesa kada je davao subvencije opštinama.

Tokom osmogodišnje vladavine, PiS se suočio sa optužbama opozicionih partija, grupa za ljudska prava i Evropske unije za nepoštovanje demokratskih normi, povećanje državne kontrole nad pravosuđem i narušavanje medijskih sloboda.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa