Evropa

Demonstranti zapalili hotel sa migrantima: Nasilje u Roteramu, 147 uhapšenih, povređeno 10 policajaca (VIDEO, FOTO)

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2024

-

19:09

Demonstranti zapalili hotel sa migrantima: Nasilje u Roteramu, 147 uhapšenih, povređeno 10 policajaca (VIDEO, FOTO)
Demonstranti zapalili hotel sa migrantima: Nasilje u Roteramu, 147 uhapšenih, povređeno 10 policajaca (VIDEO, FOTO) - Copyright Tanjug/AP/Danny Lawson

veličina teksta

Aa Aa

Velika grupa demonstranata koji se protive migrantima danas je napala hotel u engleskom gradu Roteramu u kojem su smešteni azilanti i zapalila ga.

Mnogi su bili ogrnuti engleskim zastavama, a dočekali su ih učesnici kontramitinga koji su izvikivali parole u znak podrške migrantima, prenosi Miror.

Tanjug/AP/Danny Lawson

 

Tenzije su eskalirale, a na snimcima na društvenim mrežama vidi se da demonstranti bacaju predmete na policiju, prinudivši ih da se povuku.

Demonstranti su potom razbiljali prozore na hotelu, a onda i zapalili zgradu.

Tanjug/AP/Danny Lawson

 

Nakon što su sinoć izbili nasilni protesti širom Engleske, do sada je uhapšeno 147 ljudi, dok je 10 policajaca povređeno. Nove demonstracije najavljene su i za danas u više gradova.

Tanjug/AP/Danny Lawson

 

Neredi i protesti izazvani su napadom nožem u gradu Sautport gde je jedan sedamnaestogodišnjak ubio tri devojčice na času plesa.

Pomoćnica načelnika policije Lindzi Baterfield rekla je da su policajci napadnuti i najmanje 10 povređeno, "uz značajnu štetu i požar koji je izbio ispred hotela punog preplašenih stanara i osoblja.“

"Radi se o bezumnim akcijama ljudi koji nisu imali za cilj ništa nego drugo da uništavaju i da zastrašuju javnost i članove naše zajednice u strahu. Ponašanje kojem smo prisustvovali je za gađenje. Dok je manji broj prisutnih odlučio da počini nasilje i destrukciju, oni koji su samo posmatrali i stajali tu su apsolutno saučesnici u tome", rekla je Baterfild, preneo je Independent.

Starmer: Napad na hotel u kome se nalaze tražioci azila - krajnje desničarsko nasilje

Britanski premijer Kir Starmer osudio je danas napad na hotel u Roteramu u kojem su se nalazili tražioci azila, opisavši ga kao "krajnje desničarsko razbojništvo".

U saopštenju Dauning strita, Starmer je obećao da će vlasti učiniti sve što je potrebno da nasilnike privede pravdi, nakon nemira koji su izbili širom zemlje, preneo je AP.

U obraćanju naciji, koje je prenosila televizija, Starmer je poručio da nasilna rulja ne predstavlja Britaniju, preneo je Sky news.

"Garantujem da ćete požaliti što ste učestvovali u ovim neredima, bilo direktno ili podstičući ga", naglasio je britanski premijer.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa