Evropa

Lider kiparskih Turaka ne vidi razlog za pregovore o ujedinjenju ostrva I pored inicijative UN

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2024

-

22:43

Lider kiparskih Turaka ne vidi razlog za pregovore o ujedinjenju ostrva I pored inicijative UN
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Lider kiparskih Turaka Ersin Tatar danas je izjavio da nema razloga za ponovne pregovore o ujedinjenju tog ostrva, nakon što su UN predložile trilateralni sastanak 13. avgusta o pokretanju tog pitanja.

Tatar je negirao da je primio poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša na sastanak u Njujorku zajedno sa kiparskim predsednikom Nikosom Hristodulidesom, prenosi Politiko.

“Nema zajedničke pozicije za takav sastanak”, rekao je on za list Kibris, dodajući da nije bilo poziva za kiparske Turke.

Tatar je kazao da je njihov stav o uslovima za pregovore jasan, kao i da oni ne mogu početi dok se ne prizna suverena jednakost i jednak međunarodni status kiparskih Turaka.

On je dodao da su namere kiparskih Grka da pokušaju da izvrše pritisak na kiparske Turke, ističući da njegova strana neće učestvovati u tim igrama.

“Hristodulides bi trebalo da prestane da juri snove i iluzije, i da uzme u obzir realnost na ostrvu”, istakao je Tatar.

Hristodulides je sinoć izjavio da je prihvatio poziv UN na sastanak 13. avgusta, koji je usledio zahvaljujući, kako je rekao, našim upornim nastojanjima ka UN i EU.

On je rekao da je Tatarevo odbijanje poziva “znak prezira, pre svega prema svojim zemljacima kiparskim Turcima, ali i prema međunarodnoj zajednici, generalnom sekretaru UN i EU.

Ove godine se obeležava pola veka otkako su turske snage izvršile invaziju na Kipar, kao odgovor na puč koji je podržala Grčka, a podela ostrva je čvršća nego ikada, navodi Politiko.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa