Evropa

"Moje mesto je u Rusiji": Ruski disidenti stigli u Nemačku, kažu da žele da se vrate u maticu

Komentari

Autor: Fonet

04/08/2024

-

15:21

"Moje mesto je u Rusiji": Ruski disidenti stigli u Nemačku, kažu da žele da se vrate u maticu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dvojica ruskih disidenata koji su pole oslobađanja iz zatvora stigli u Nemačku u sklopu ovonedeljne velike razmene zatvorenika između Rusije i Zapada rekli su da već razmišljaju o povratku u Rusiju, ali obećavaju da će nastaviti s političkim aktivizmom čak i iz inostranstva, javlja Rojters.

Razmenom se osam Rusa, uključujući osuđenog ubicu, vratilo kući iz zapadnih zemalja u zamenu za 16 zatvorenika, od kojih su mnogi ruski disidenti, oslobođenih iz ruskih i beloruskih zatvora, zajedno s Amerikancima poput novinara Vol Strit Džornala Evana Gerškoviča.

"Kao ljudi koji su zapravo deportirani, koji su izbačeni iz zemlje, svi mi imamo veliku želju da se vratimo", rekao je disident Andrej Pivovarov u današnjem intervjuu za Rojters u Bonu.

"Definitivno želim da budem u Rusiji. Ja sam ruski političar i to mi je jako važno", naglasio je Pivovarov. On je rekao kako mu je jsno da im ruske vlasti "neće dopustiti povratak, iako mi to želimo".

Opozicioni aktivista Ilja Jašin, zatvoren 2022. jer je kritikovao invaziju na Ukrajinu, takođe je izrazio želju da se vrati kući.

"Zaista me boli moje proterivanje iz Rusije, uprkos zahvalnosti koju osećam prema onima koji su mi želeli dobro i spasili me", rekao je Jašin Rojtersu.

"Ali iskreno kažem da je moje mesto u Rusiji... Posvetio sam život svojoj zemlji", dodao je on, ističući da je srećan što prvi put nakon dugo vremena vidi svoju porodicu i prijatelje

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa