Evropa

Najveća razmena zatvorenika od Hladnog rata: Oslobođen Gerškovič

Komentari
Najveća razmena zatvorenika od Hladnog rata: Oslobođen Gerškovič
Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Dvadeset šest ljudi iz zatvora u sedam različitih zemalja, uključujući SAD i Rusiju, razmenjeno je u Ankari, saopštila je Kancelarija predsednika Turske. Među njima nalazi se i novinar Ivan Geršković, koji je sada slobodan, potvrdio je Wall Street Journal (WJS). Reč je o najvećoj razmeni zatvorenika od Hladnog rata, pišu zapadni mediji.

Velika razmena zatvorenika između Rusije i zapadnih zemalja je, sudeći po ruskim medijima, počela je rano jutros letom aviona An-148 iz Moskve sa oznakom RA-61727, koji je korišćen u prethodnoj razmeni 27. aprila 2022. godine. Turska televizija NTV javila je da su avioni američke i ruske vlade sleteli su na aerodrom Esenboga u Ankari u okviru razmene špijuna između SAD i Rusije pod koordinacijom turske Nacionalne obaveštajne organizacije (MIT).

Među razmenjenim zarobljenicima je i novinar Volstrit džornala Ivan Gerškovič. Gerškovič iz Wall Street Journal-a (WSJ), osuđen na 16 godina robije zbog špijunaže, mogao bi da se vrati u SAD već danas nakon što je pušten na slobodu u okviru razmene javljaju američki mediji. Prema pisanju medija, ukupno je razmenjeno 26 ljudi.

Voditelj Fox News-a je tokom programa uživo rekao da su takve informacije stigle iz WSJ-a, kao i da a novinari Fox-a sada prikupljaju dodatne informacije. 

Poslednjih nekoliko dana mediji su primetili naznake potencijalne velike razmene zatvorenika između nekoliko zapadnih zemalja i Rusije i Belorusije. Konkretno, objavljeno je da su SAD, Nemačka, Slovenija i Velika Britanija uključene u ovu potencijalnu zamenu.

Bivši američki marinac Pol Vilan i ruski disident Vladimir Kara-Murza, koji su zatvoreni u Rusiji, nestali su iz vida u sredu, rekli su njihovi advokati.

Takođe, u Sloveniji je završeno suđenje dvoje špijuna iz Rusije, dok je tamošnja televizija N1 juče javila da će doći do razmene između Rusije, SAD, Nemačke i Belorusije. Osuđeni špijuni su Artjom i Ana Dulcev, privedeni u decembru 2022. koji, kako navodi N1 uopšte nisu svedočili pre nego što je doneta presuda.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko odlučio je da pomiluje nemačkog državljanina Rika Krigera, koji je osuđen na smrt zbog navodnog rada za ukrajinske specijalne službe. Razlozi nisu saopšteni, ali Krigerovo pomilovanje je takođe povezano sa razmenom zatvorenika.

Ruska agencija TASS izvestila je da su informacije o Rusima Aleksandru Viniku, Vladislavu Kljušinu, Vadimu Konoščenku i Maksimu Marčenku nestale iz javne elektronske baze podataka američkog Federalnog biroa za zatvore, koja služi za praćenje lokacija u kojoj su pritvoreni. 

Moskva je takođe ranije jasno stavila do znanja da želi da obezbedi razmenu Vadima Krasikova, koji je u Nemačkoj osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva bivšeg čečenskog komandanta.

Ruski vojni analitičar Boris Rožin, koji podržava rat u Ukrajini je među prvima pozitivno reagovao na glasine o razmeni zatvorenika, rekavši da je i prethodna bila povoljna za Rusiju. U pitanju je puštanje američke košarkašice Britni Grajner, osuđene zbog posedovanja i dilovanja marihuane, u zamenu za švercera oružja Viktora Buta. 

"Bajdenova administracija žuri da izvrši razmenu pre izbora, što je čini predusretljivijom i manje sklonom postavljanju tvrdoglavih zahteva poput razmene dva prema jedan u korist SAD, što je bio slučaj tokom pregovora o Butu. To omogućava da se iz zapadnih zatvora odjednom izvuče nekoliko naših ljudi, za koje smo odavno želeli da izađu. Ne bih isključio da je smrtna kazna nemačkog teroriste Krigera ubrzala dogovor o razmeni, a pomilovanje Krigera od strane Luašenka je signal da je preliminarni dogovor o razmeni već postignut", napisao je Rožin na Telegramu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa