Fokus

UN veoma zabrinute zbog osude Evana Gerškoviča: Novinari moraju da rade bez straha za svoju bezbednost

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2024

-

20:12

UN veoma zabrinute zbog osude Evana Gerškoviča: Novinari moraju da rade bez straha za svoju bezbednost
UN veoma zabrinute zbog osude Evana Gerškoviča: Novinari moraju da rade bez straha za svoju bezbednost - Copyright Tanjug/(AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je danas da je veoma zabrinuta zbog osude američkog novinara Evana Gerškoviča na 16 godina zatvora u Rusiji nakon što je proglašen krivim za špijunažu.

Novinari bi trebalo da budu u mogućnosti da obavljaju svoje osnovne profesionalne funkcije u bezbednom okruženju bez straha od odmazde, u skladu sa međunarodnim obavezama Rusije o poštovanju ljudskih prava, navodi se u saopštenju, preneo je Reuters.

"Pozivamo na oslobađanje svih novinara u Rusiji koji su uhapšeni isključivo zato što su radili svoj posao", saopštila je Kancelarija UN za ljudska prava. Regionalni sud u Rusiji osudio je ranije danas američkog novinara Wall Street Journal Evana Gerškoviča na 16 godina zatvora sa maksimalnom bezbednošću, preneo je Interfaks.

Gerškovič je proglašen krivim za špijunažu po članu 276 Krivičnog zakonika Rusije.

Presuda nije još pravosnažna i na nju se mogu žaliti strane u roku od 15 dana od dana donošenja odluke. Suđenje Gerškoviču za špijunažu se odvijalo iza zatvorenih vrata u Jekaterinburgu, gradu na Uralskim planinama gde je 32-godišnji novinar bio i pritvoren, preneo je AP.

Gerškovič, Wall Strest Journal i vlada SAD odbacuju ruske optužbe kao lažne i politički motivisane.

Prema ruskom tužilaštvu, Gerškovič se tereti da je, po instrukcijama CIA, u martu 2023. prikupio "tajne informacije u Sverdlovskoj oblasti o aktivnostima odbrambenog postrojenja NPK Uralvagonzavod JSC za proizvodnju i popravku vojne opreme".

Ruski FSB objavio je 30. marta 2023. da je Gerškovič uhapšen u Jekaterinburgu pod sumnjom za špijunažu za vladu SAD i on je prvi američki novinar koji je uhapšen u Rusiji pod optužbom za špijunažu od kraja Hladnog rata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet