Evropa

U Belgiji optužena trojica pripadnika IS-Korasana za planiranje terorističkog napada

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2024

-

19:47

U Belgiji optužena trojica pripadnika IS-Korasana za planiranje terorističkog napada
U Belgiji optužena trojica pripadnika IS-Korasana za planiranje terorističkog napada - Copyright Tanjug/AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Trojica osumnjičenih pripadnika avganistanskog ogranka Islamske države IS-Korasan, uhapšena u racijama u Belgiji, optužena su danas za planiranje terorističkog napada, saopštilo je belgijsko tužilaštvo.

Još četiri osobe uhapšene tokom pretresa kuća širom zemlje juče su puštene, od kojih troje nakon ispitivanja kod istražnog sudije, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Tužioci su naveli da su svih sedam uhapšenih u regionu Brisela i u gradovima  Antverpen, Lijež i Gent poreklom iz Čečenije, a trojica optuženih osumnjičeni da pripadaju IS-Korasanu.

Tužioci su kazali da nema indicija da su osumnjičeni već odabrali konkretnu metu, odbijajući da pruže druge informacije.

Belgijski mediji su objavili da istražitelji ne žele da rizikuju da se nešto dogodi tako blizu Pariza tokom Olimpijskih igara.

Tužilaštvo nije odgovorilo na Rojtersovo pitanje da li je moguće povezati hapšenje u Belgiji sa Olimpijskim igrama čije je svečano otvaranje zakazano za večeras.

Počinioci napada u Parizu 2015. godine, u kojima je 130 ljudi ubijeno i 368 ranjeno, uglavnom su ih planirali i koordinisali napade iz susedne Belgije, a nekoliko napadača bili su državljani ili stanovnici Belgije. 

U bombaškim napadima na briselskom aerodromu 2016. godine poginule su 34 osobe, a ranjeno 340. 

Među osuđenima za napade bio je i Salah Abdeslam, koji je bio i glavni osumnjičeni na suđenju za napade u Parizu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa