Evropa

Mask prozvao nemačkog satiričara koji se šalio na temu atentata na Trampa: Pita se zašto dobija platu od države

Komentari

Autor: Euronews

17/07/2024

-

23:04

Mask prozvao nemačkog satiričara koji se šalio na temu atentata na Trampa: Pita se zašto dobija platu od države
Mask prozvao nemačkog satiričara koji se šalio na temu atentata na Trampa: Pita se zašto dobija platu od države - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor kompanije "X" Elon Mask apelovao je na nemačkog kancelara Olafa Šolca zbog tvita koji je prvobitno objavio poznati nemački satiričar pod pseudonimom "El Hoco" u kojem deluje kao da podržava pokušaj ubistva bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

"Kancelare, šta je ovo?" napisao je Mask na X-u citirajući objavu nemačke desničarske aktivistkinje Naomi Zaibt, u kojoj ona upozorava svoje pratioce na satiričara Sebastijana Hoca.

U svom tvitu, Mask postavlja pitanje zašto nemačka vlada zapošljava Hoca, što je tvrdnja Zaibtove.

Inače, Hoc vodi radio emisiju na nemačkoj mreži RBB, koju finansiraju nemački poreski obveznici. Ovaj 28-godišnjak je u Nemačkoj poznat po svojoj političkoj satiri i društvenoj kritici, uglavnom kroz prisustvo na društvenim mrežama.

U objavi na društvenim mrežama je pitao šta je zajedničko poslednjem autobusu i Donaldu Trampu, na šta je sam odgovorio: "Nažalost, za malo su promašeni“. U drugom postu je napisao: "Mislim da je apsolutno fantastično kada fašisti umiru“.

Postovi su u međuvremenu izbrisani, ali su ovekovečeni kroz hiljade snimaka ekrana drugih korisnika X-a.

Objava je izazvala negodovanje nemačkih medija. Političari, poput člana Slobodne demokratske partije (FDP) Volfganga Kubickog, pozvali su kancelariju javnog tužioca da "prouči" post "El Hoca". Međutim, najčešće iznošen zahtev, takođe podnesen putem peticije, bio je da Hotz dobije otkaz na javnom servisu RBB.

Redovni program satiričara na RBB-ovoj radio stanici Fric je ukinut, a stanica je otpustila Hoca.

"Njegove izjave nisu kompatibilne sa vrednostima koje RBB zastupa“, rekla je programska direktorka RBB-a Katrin Ginter.

Dupli standardi?

Incident je izazvao debatu u Nemačkoj o tome da li se sloboda izražavanja podjednako odnosi na sve. Nakon što se RBB razišao sa Hocom, ovu odluku su proslavili neki koji bi inače bili protiv ideje „kulture otkazivanja“, piše Euronews.

Pripadnici levice kritikovali su veselje zbog Hocovog otkaza, tvrdeći da se primenjuju dvostruki standardi. Reč „dvostruki standardi“ se često koristi u sadašnjem kontekstu. Ljudi iz desnog ili konzervativnog tabora u Nemačkoj, kao što je političar Demohrišćanske unije (CDU) Frank Bomert, takođe su "širili mržnju" na internetu, ali se nisu suočili sa ozbiljnim posledicama.

"Dragi Bože, prošle godine si pozvao moju omiljenu rok zvezdu Tinu Tarner, moju omiljenu skijašicu Rozi Mitermajer i nedavno mog omiljenog fudbalera Franca Bekenbauera. Moji omiljeni političari su Robert Habek, Analena Berbok i Rikarda Lang. Oh, i Olaf Šolc“, napisao je zamenik lidera CDU Brandenburga Frank Bomert na WhatsApp-u u januaru ove godine.

Poruka je ubrzo nakon toga izbrisana, a Bomert je rekao da je to "politički nekorektna šala" i da nije hteo nikoga da uvredi.

Izvršni odbor CDU je ukorio Bomerta, prema medijskim izveštajima, ali on je ipak prošao relativno bez posledica.

"Za sada nema nikakvih posledica. To je samo žuti karton. Tek u slučaju novog prekršaja odbor bi mogao da izvuče crveni karton i da Bommertu oduzme sve partijske funkcije", rekla je portparolka stranke Monika Larh

Hoc ima stotine hiljada fanova na društvenim mrežama koji se sada pitaju zašto je 28-godišnjak odmah kažnjen crvenim kartonom.

Komičar je svoju navodnu izjavu podelio na Instagramu, a link koji je podelio je vodio do stranice za donacije za humanitarnu organizaciju Medico.

Na X-u je Hoc zaokružio veče još jednom izjavom: "Ja sam najdrskija nezaposlena osoba u Nemačkoj“.

 

Komentari (0)

Evropa