Evropa

Usvojena žalba protiv Evropske komisije u vezi sa kupovinom vakcina protiv kovida

Komentari

Autor: Euronews

17/07/2024

-

10:57

Usvojena žalba protiv Evropske komisije u vezi sa kupovinom vakcina protiv kovida
AP/Geert Vanden Wijngaert - Copyright AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Evropski sud pravde (ECJ) poništio je danas odluku Evropske komisije o prikrivanju određenih delova ugovora o vakcini protiv kovida, i to u vreme dok se Ursula fon der Lajen bori da dobije podršku za novi mandat, piše "Euronews".

Evropski sud pravde smatra da Komisija nije dala dovoljan pristup kupoprodajnim ugovorima i smatra da odluka izvršne vlasti da objavi samo redigovane verzije ugovora sadrži nepravilnosti.

Odluka je doneta samo dan pre nego što će Evropski parlament da glasa o ponovnom imenovanju Fon der Lajen za predsednicu Komisije.

Prema Sudu, Komisija "nije pokazala da bi širi pristup klauzulama zapravo potkopao komercijalne interese tih preduzeća".

Do sada, ovo pitanje nije uticalo na kandidaturu Fon der Lajen jer je ona brzo postigla konsenzus za nominaciju među glavnim političkim snagama u prošlom mandatu – između grupacija EPP, S&D i Obnovimo Evropu.

Ova odluka, međutim, predstavlja dilemu za Zelene – koji su osporili tvrdnje Komisije pred Evropskim sudom pravde. Fon der Lajenova se poslednjih dana udvarala Zelenima dok pokušava da dobije podršku za svoju nominaciju uoči sutrašnjeg glasanja.

"Ovi ugovori se odnose na javno zdravlje i u javnom je interesu da informacije o cenama doza, odgovornosti za neželjene efekte, rasporedu isporuke i druge bitne informacije budu što transparentnije i dostupne javnosti", rekao je evropski poslanik Kim van Sparentak u saopštenju za javnost nakon podnošenja zahteva za pokretanje slučaja pred Evropskim sudom pravde.

Evropska komisija može uložiti žalbu na odluku u roku od dva meseca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa