Evropa

"Pakleno je vruće, kao u rerni sa fenom uperenim u nas": Jug Evrope i Balkan na udaru žestokih toplotnih talasa

Komentari

Autor: Euronews

17/07/2024

-

13:03

"Pakleno je vruće, kao u rerni sa fenom uperenim u nas": Jug Evrope i Balkan na udaru žestokih toplotnih talasa
"Pakleno je vruće, kao u rerni sa fenom uperenim u nas": Jug Evrope i Balkan na udaru žestokih toplotnih talasa - Copyright Tanjug/Jovana Kulašević

veličina teksta

Aa Aa

Italijansko ministarstvo zdravlja stavilo je u utorak 12 gradova pod upozorenje o najtežim vrućinama, jer je talas vrelog vazduha iz Afrike zapljusnuo južnu Evropu i Balkan. Temperature su porasle preko 40 stepeni Celzijusa, a najgore tek dolazi.

Hrvatska je prijavila najvišu temperaturu Jadranskog mora ikada, a termometar je dostigao skoro 30 stepeni Celzijusa u Dubrovniku, najpopularnijem turističkom mestu u zemlji. U Srbiji je državna elektroprivreda u utorak prijavila rekordnu potrošnju zbog korišćenja klima uređaja.

Opštinske vlasti u nekoliko gradova južne Evrope i Balkana preduzele su mere za brigu o starijim ljudima, posebno kada su ekipe civilne zaštite uputile pozive upomoć za avionima koji bacaju vodu, kao što su Kanaderi, da ugase požare koji su besneli u južnoj Italiji i Severnoj Makedoniji

"Pakleno je vruće. Ovi ventilatori malo pomažu, ali je stvarno vruće", rekla je Karmen Dijaz, turistkinja iz Madrida koja je pokušavala da se rashladi sa ventilatorom za vreme ručka u Rimu.

Grčka zabranjuje neke oblike rada na otvorenom

U Grčkoj su opštine stavile klimatizovane prostore na raspolaganje javnosti. Zabranjeni su pojedini oblici rada na otvorenom, kao što su fizički rad, isporuka i izgradnja, u najtoplije doba dana kada su temperature dostizale 40 stepeni Celzijusa.

Očekuje se da će temperature u sredu i četvrtak u nekoliko zemalja dostići 42 stepena. Španska nacionalna meteorološka služba saopštila je da bi termometri mogli da dostignu 44 stepena Celzijusa u južnom slivu reke Gvadalkivir u narednim danima.

Kako bi se izborio sa vrućinom, rimski zoološki vrt je planirao da sprovede plan rashlađivanja određenih životinja sladoledom kasnije ove nedelje kada se očekivalo da će temperature dostići 38 stepeni.

Tanjug/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/Goran Srdanov

 

Za one koji su ove nedelje hrlili na koncerte "Coldplay-a" u Večnom gradu, nije bilo takvih ledenih poslastica.

"Zaista se osećam kao da smo u rerni sa fenom uperenim u nas", rekla je Patricija Valerio, koja je upravo stigla u Rim iz Varezea na poslednji nastup benda u utorak uveče.

Drugi posetilac koncerta Matija Rosi bio je više filozofski nastrojen, napominjući da su čudne oluje koje su pogodile Italiju ranije ovog leta dokaz da klimatske promene izazivaju pustoš na vremenske sisteme južnog Mediterana.

"Sve su to simptomi planete koja pati po mom mišljenju", rekao je Rosi.

U Albaniji prijavljena smrt od toplote, a u Turskoj upozorenje na vrućine

U Albaniji, gde se očekivalo da će temperatura dostići 42 stepena Celzijusa, 72-godišnji muškarac pronađen je mrtav na svojoj farmi u Memalijaju, 200 kilometara južno od prestonice Tirane, a veruje se da je uzrok smrti vrućina, navodi lokalni portal "Panorama". Ipak, nije bilo trenutne potvrde zdravstvenih vlasti.

U samoj Tirani, ulice i kafići su izgledali gotovo prazni, a nekolicina ljudi je koristila kišobrane da bi se zaklonila. Visoke temperature i vetrovi su poslednjih nedelja raspirivali požare od juga do severa.

Tanjug AP/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

 

Čak i sa relativno niskim temperaturama od 34 stepena, turska opština Istanbul izdala je u utorak upozorenje na vrućinu, savetujući stanovnike - posebno starije osobe, trudnice, decu i one sa zdravstvenim problemima - da izbegavaju izlaske između 10 i 16 časova.

U saopštenju se navodi da se očekuje da će temperature u Istanbulu ostati između 3 do 6 stepeni iznad sezonskih normi do 28. jula i savetuje se stanovnicima da piju dosta tečnosti i da se odluče za laganu ili pamučnu odeću.

"Ovde je obično vetrovito, kao prirodna klima, pa uvek dolazimo ovde da se rashladimo. Neka je Bog u pomoći onima koji nemaju klimu", rekao je Sami Gunajdin, 62-godišnji penzioner koji se u utorak kupao na Bosforu.

Stotine šumskih požara besne u Severnoj Makedoniji

Severna Makedonija se drugi put ovog meseca suočila sa toplotnim talasom sa temperaturama i do 42 stepena. Oko 200 šumskih požara besni u zemlji od početka meseca, a jedan vatrogasac je do sada povređen. Vlada je proglasila višemesečno krizno stanje.

Za Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i hercegovinu, ovo je druga sedmica da se temperature kreću oko 40 stepeni Celzijusa, a Mostar šesti dan zaredom beleži toliko visoke temperature. Meteorolozi su rekli da se očekuje da će toplotni talas dostići vrhunac u utorak i polako se smirivati krajem nedelje.

Tanjug/AP

 

Rumuniju i susednu Moldaviju je takođe zahvatio intenzivan toplotni talas tokom protekle nedelje, pri čemu su temperature u glavnim gradovima obe zemlje, Bukureštu i Kišinjevu, ove nedelje premašile 40 stepeni Celzijusa.

Najviši stepen vanredne toplotne situacije u Italiji

U Italiji, služba civilne zaštite izvestila je da je u ponedeljak primila 18 poziva za pomoć da ugase požare koji su besneli u nekoliko južnih regiona.

Ministarstvo zdravlja stavilo je 12 gradova - od Trsta na severu do Rima u centru - pod crveno upozorenje na vrućine, najviši stepen vanredne situacije. U gradovima pod takvim upozorenjima, svi - ne samo stariji ili mala deca - pozivaju se da ostanu u zatvorenom prostoru tokom najtoplijih delova dana i izbegavaju naporne vežbe na otvorenom i tešku hranu.

Očekuje se da će se Palermo na Siciliji pridružiti listi gradova sa crvenim biltenom u sredu, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Veći deo Grčke se takođe kuva zbog toplotnog talasa koji će trajati do kraja nedelje, a predviđa se da će temperature u nekim oblastima dostići 42 stepena Celzijusa. Predviđeno je da će toplotni talas dostići vrhunac u sredu i četvrtak, posebno u regionima centralne, zapadne i severne Grčke, gde bi temperature mogle da porastu do 43 stepena Celzijusa.

Brutalni toplotni talas koji je pogodio južnu Evropu do sada je poštedeo Pariz, koji bi trebalo da bude domaćin Olimpijskih igara kasnije ovog meseca. Temperature su u utorak bile relativno hladnih 22 stepena, iako se očekivalo da će porasti kasnije tokom nedelje da bi ponovo opali posle vikenda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa