Društvo

Toplotni talasi opasniji od superćelijskih oluja: Vreli dani ne prestaju, kako se zaštiti od naleta vrućine?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/07/2024

-

13:03

Toplotni talasi opasniji od superćelijskih oluja: Vreli dani ne prestaju, kako se zaštiti od naleta vrućine?
Toplotni talasi opasniji od superćelijskih oluja: Vreli dani ne prestaju, kako se zaštiti od naleta vrućine? - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Vremenska prognoza za Srbiju i zemlje regiona slična je već danima – vreli dani i tropske noći. Klima uređaji ne prestaju da rade, a osveženje nije skoro na vidiku. Na snazi su upozorenja zbog ekstrmno visokih temperatura, a klimatlozi procenjuju da ćemo i u budućnosti imati više toplotnih talasa tokom leta.

Meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković navodi da će danas biti do 40 stepeni Celzijusa u hladu. Kako istče, vikend za nama je bio najvreliji od početka godine. Najtoplije je bilo u centralnoj Srbiji, tačnije Ćupriji gde je i u subotu i u nedelju izmeren 41 stepen u hladu. 

"Tropski talas traje već dugo, zato meteoropate i svi oni koji primaju neku vrstu terapije trebaju biti na oprezu. Peti dan kako je u Srbiji uključen crveni meteoalarm, koji je najviši stepen upozorenja. Potencijalno vreme može biti opasno, jer maksimalna temperatura prelazi 38 stepeni. Preti opasnost od izbijanja šumskih i drugih požara", navela je. 

"Pakleni dani" i u regionu

Kada je reč o zemljama regiona, i u delovima BiH danas će, prognoziraju meterolozi, temperatura dostizati do 41 stepen, uglavnom na jugu zemlje, ali će biti i lokalnih pljuskova izolovano. Temperatura mora u Neumu juče je iznosila je 29 stepeni. 

Vruće sa temperaturom do 40 stepeni biće danas i u pojedinim delovima Crne Gore, na primorju, dok će, prema najavama, u Podgorici biti za stepen dva više. Temperatura mora je 26 stepeni. UV indeks vrlo visok - 10. 

Fonet/Marko Dragoslavić

 

Veoma toplo biće i u Severnoj Makedoniji, u pojedinim delovima do čak 43 stepena. Meteorolozi upozoravaju na veoma visok UV index - 10.

U poslednjoj deceniji broj toplotnih talasa porastao na čak četiri godišnje

Inače, dok se borimo sa aktuelnim toplotnim talasom, nedavno su stigle vesti o tome kolko je mesec za nama bio topao. Kako je saopštio RHMZ, nijedan jun u Srbiji u protekle 73 godine, odnosno od 1951. godine, nije bio topliji od ovog za nama.  

Ali, kako prenosi portal Klima101 navode iz mesečnog biltena RHMZ-a, ne samo da je protekli mesec najtopliji jun u istoriji merenja u našoj zemlji, već je, sa prosečnom mesečnom temperaturom od 22,8 °C, bio i znatno topliji od tridesetogodišnje normale (1991-2020) – za čak tri stepena. 

Između 1961. i 1990. kod nas se u proseku dešavalo 0,7 toplotnih talasa u godini. Međutim, prema navodima portala, danas taj podatak izgleda kao zaista davna prošlost jer je u poslednjoj deceniji broj toplotnih talasa porastao na čak četiri godišnje. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Ove godine, samo tokom juna i jula, pogodilo nas je (računajući i aktuelni) tri, a toplotni talasi dešavali su se i u ranijim mesecima. Dakle, u svetlu klimatskih promena, naleti ekstremne toplote u Srbiji tokom 2024. učestaliji su i od relativno skorog proseka između 2011. i 2020.", navodi se.  

Đurđević: Vrlo opasne meteorološke pojave

Klimatolog Vladimir Đurđević je nedavno za Tanjug naglasio je da su toplotni talasi vrlo opasne meteorološke pojave i da odnose mnogo više života nego superćelijske oluje. 

Tokom leta 2022. godine procenjeno je da smo imali u Srbiji oko 500 smrti koje su mogle da se povežu s toplotnim talasima, rekao je klimatolog i naglasio da ljudi zato treba da budu obazrivi posebno starije osobe i osobe koji imaju hronična oboljenja. 

Tanjug/Rade Prelić

 

Prema njegovim rečima, visoke noćne temperature su velika opasnost za opšte zdravlje i za javno zdravlje zato što u toku noći naš organizam očekuje prijatnije temperature koje mogu da mu omoguće vrstu regeneracije tokom sna. 

Dodao je da ako talas traje više od pet dana prvi ili drugi dan čovek nekako može i da pregura, ali ako imamo ovako dug period visokih temperatura, onda je to veliki pritisak za organizam. 

Dodao je da u budćnosti možemo da očekujemo duga topla leta, sa puno toplotnih talasa. 

Koji su saveti lekara?

Lekari savetuju građanima da u najtoplijem delu dana ne izlaze napolje, da konzumraju laganu hranu i da što više hidriraju organizam.  

Lekar Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Ivana Stefanović apelovala je nedavno na građane da budu oprezni, jer je moguće da im se zavrti u glavi zbog pada pritiska, a pogotovo ako su izloženi suncu. 

Tanjug/Tara Radovanović

 

"Pri nameštanju roletni čovek je pao sa visine. Takve poslove bi možda i trebalo odložiti, ali ono što je najvažnije jeste da prilikom obavljanja takvih poslova ne konzumirate alkohol. Alkohol na ovim vrućinama nije dobar način da se rashladite, čak i neka pića koja svi volimo. Prosto znajte da se sa svakom čašom takve vrste alkoholnog pića gubi tečnost jer alkohol i zbog šećera i zbog svega deluje tako na naš organizam da biste posle čaše alkoholnog pića trebali da popijete tri čaše vode da biste to nadoknadili", rekla je ona za Tanjug. 

Ona je poručila ljudima koji moraju da rade u najtoplijem delu dana da pored sebe imaju vodu ili limunadu zaslađenu medom. 

"Srce traži nešto slano i slatko da se održava pritisak i naravno tečnost da bismo održavali hidrataciju", navela je ona. 

Doktorka je savetovala građanima da izbegnu vežbanje na visokim temperaturama, ako nisu u rashlađenom prostoru ili u teretanama koje imaju klimu. 

Kako da se lakše zaspi tokom tropskih noći?

Inače, uz brojne brojne zdravstvene probleme koji su posledica izuzetno visokih temperatura poslednjih dana, mnogi imaju problem i sa nesanicom. Psihijatar prof. dr Vladimir Diligenski pruža savete kako da se lakše zaspi.  

On je u razgovoru za RTS poručio da je najmapetnije da se klima ostavi uključena, ili da, oni koji su u mogućnosti, odu iz grada tokom ovog perioda. Ističe da je najteže onima koji su preosetljivi, ili imaju hroničnu bolest poput hipertenzije i dijabetesa, jer one i te kako utiču na uspavljivanje. 

"Važno je imati dobru arhitektoniku spavanja, jer tada kreću REM faze kada se sanja. I sami snovi smiruju pacijente, kao i drugi fenomeni spavanja, ali jedno bez drugog ne može, ako je dobra ravnoteža REM i non-REM faze, vi ste ispavani", rekao je Diligenski. 

Komentari (0)

Srbija