Društvo

Region u crvenom zbog ekstremnih temperatura: Vreli talas u Srbiji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori - do 40 stepeni u hladu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

16/07/2024

-

12:24

Region u crvenom zbog ekstremnih temperatura: Vreli talas u Srbiji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori - do 40 stepeni u hladu
Region u crvenom zbog ekstremnih temperatura: Vreli talas u Srbiji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori - do 40 stepeni u hladu - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Vladimir Sporčić, Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Vreli letnji talas zahvatio je region, a temperature u našoj ali i okolinim zemljama dostižu i 40 stepeni Celzijusa u hladu. Na snazi su brojna upozorenja - od onih da se ne izlazi iz kuće, do toga da postoji rizik da lako može doći do toljenja trotara u gradovima i požara u šumama. 

Nadležni poručuju ljudima da budu oprezni, da piju dosta tečnosti i da ne izlaze napolje bez preke potrebe. Toplotni talasi iz goidine u godinu počinju sve ranije, a neki stručnjaci postavljaju pitanje da li bi ovo moglo biti najtoplije leto u Evropi ikada?

Naime, poslednji podaci kažu da ovo jeste jedan od dužih i jačih toplotnih talasa koji se zadesio na Balakanu. U celoj Srbiji i danas je na snazi crveni meteo-alarm, što znači da je vreme vrlo opasno. U Beogradu je jutros u šest sati bilo najtoplije, kada je izmerena temperatura 27 stepeni Celzijusa. U Loznici je bilo 26 stepeni, a stepen manje u Novom Sadu i Zrenjaninu.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Istovremeno, RHMZ upozorava na veoma izražen toplotni talas, uz deficit padavina, koji se nastavlja i u prvoj polovini ove sedmice, kada će u većini mesta maksimalne temperature biti u intervalu od 35 do 40 stepeni uz tropske noći u urbanim sredinama. Pad temperature, navode iz RHMZ-a, očekuje se tek od subote.

Hrvatska i BiH u "crvenom"

Zemlje regiona i danas su pod meteo upozorenjima na topli talas, BiH kao i delovi Hrvatske su u "crvenom" upozorenju, a predviđene temperature će u nekim mestima dostizati preko 40 stepeni Celzijusa.

Kada je o Hrvatskoj reč, jutros je najtoplije bilo u Dubrovniku, 27.5 stepeni. U Hrvatskoj je prethodnog dana srušen temperaturni rekord mora od kada Državni hidrometeorološki zavod sprovodi merenja, pa je u Dubrovniku temperatura mora izmerena u 17 sati 29,7 stepeni.

More u Hrvatskoj je bilo najtoplije 2015. godine na Rabu, kada je temperatura iznosila 29,5 stupnjeva. Temperature mora izmerene juče na hrvatskom Jadranu nigde nisu bile niže od 26 stepeni.

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je upozorenje zbog nastavka toplotnog talasa na području cele Srpske. Temperatura vazduha danas će biti i do 42 stepena Celzijusa.

Crveno upozorenje je i na teritoriji cele Federacije BiH, a temperature na području mostarske regione dostizaće oko 42 stepena Celzijusa, na prostoru višegradske regije maksimalne temperature vazduha biće između 37 i 42 stepena, a na planinama oko 30 stepeni.

Građani su pozvani da preduzmu mere opreza tokom najtoplijeg dela dana i da se ne izlažu velikim naporima. Posebno upozorenje se odnosi na starije i zdravstveno ugrožene osobei decu. Ne isključuju se pojave olujnog nevremena u planinskim delovima.

Apel građanima zbog visokih temperatura uputio je i Zavod za hitnu medicinsku pomoć koji, kažu, svakodnevno vodi evidenciju o broju pacijenata kojima je potrebna pomoć.

Alarmantno i u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji

I u celoj Crnoj Gori je proglašen crveni meteo alarm zbog veoma toplog talasa, s tim da se popodne lokalno mogu očekivati i oblačnosti. Maksimalna temperatura je prognozirana od 36 do 43 stepena, a UV indeks će biti visok - 10.

Veoma toplo vreme sa temperaturama oko i iznad 41 stepeni danas će biti i na teiritoriji Severne Makedonije, a isto vreme se najavljuje i za naredne dane.

Zbog toplotnog talasa koji je zahvatio RSM, Vlada je odlučila da trudnice i osobe starije od 60 godina budu oslobođenje radnih obaveza do četvrtka.

profimedia

 

 

Poslodavcima se preporučuje reorganizacija radnih aktivnosti kako bi se izbegla gradnja i druge fizičke aktivnosti na otvorenom u periodu od 11 do 17 časova, a vrtići u tom periodu dana ne bi smeli da izvode decu napolje.

Kako je Euronews Srbija već pisao šumski požari su prošle sedmice prijavljeni u Albaniji, u blizini granice sa Grčkom, kao i u Bosni i Italiji. Nekoliko požara besnelo je u četvrtak u južnom grčkom području Korinta i na ostrvu Lezbos u istočnom Egejskom moru.

Upozorenja su izdata u četvrtak za region oko glavnog grada Atine i druge delove centralne Grčke, a slično upozorenje za severoistok zemlje u petak.

Grčke vlasti su saopštile da se zemlja suočava sa najvećim rizikom od šumskih požara u poslednje dve decenije ovog leta, nakon blage zime i proleća, uglavnom bez kiše, zbog kojih je vegetacija bila suva.

Ovo Grke podseća na prošlogodišnje leto koje je bilo jedno od najgorih leta za šumske požare kada su hiljade ljudi morale da napuste svoje domove uz neizrecivu štetu po divlje životinje i prirodu.

U rumunskoj prestonici Bukureštu, ulični termometri su u krajem prošle nedelje pokazivali 42 stepena Celzijusa, iako su zvanična merenja bila nekoliko stepeni niža.

Šta je toplotni talas?

Toplotni talas je pojava koja iz godinu u godinu postaje sve češća, intenzivinija i dugotrajnija i to ne samo u Srbiji, već u celom svetu. Definicija toplotnog talasa nije ista za sve gradove, ali svakako predstavlja netipično toplo vreme za određenu sredinu.

U Srbiji se pod toplotnim talasom podrazumeva minimum pet uzastopnih dana, u kojima temperatura prelazi 30 stepeni Celzijusa. Takođe, toplotni talasi se mogu javiti bilo gde na planeti, uključujući i u moru. Spadaju u opasne meteorološke pojave, jer mogu biti smrtonosni, naročito ukoliko dugo traju.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Podaci kažu, da danas imamo gotovo pet puta više toplotnih talasa u odnosu na predindustrijsko doba, i da oni sada zahvataju mnogo veću površinu.

Situaciju dodatno otežavaju tropske noći, u kojima se temperatura ne spušta ispod 20 stepeni. Visoke noćne temperature loše utiču na san i tokom njh organizam ne može adekvatno da se odmori i regeneriše. 

 

Komentari (0)

Srbija