Društvo

Toplotni talas ne jenjava, Srbija već pet dana u "crvenom": Kad stiže osveženje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/07/2024

-

07:22

Toplotni talas ne jenjava, Srbija već pet dana u "crvenom": Kad stiže osveženje?
Toplotni talas ne jenjava, Srbija već pet dana u "crvenom": Kad stiže osveženje? - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Tropska vrelina ne jenjava. I danas će biti 40 stepeni Celzijusa u hladu, a osveženje stiže tek sledeće nedelje. Vikend za nama bio je najvreliji od početka godine. Najtoplije je bilo u centralnoj Srbiji, tačnije Ćupriji gde je i u subotu i u nedelju izmeren 41 stepen u hladu, rekla je meteorolog Euronews Srbija Milena Lazarević.

"Tropski talas traje već dugo, zato meteoropate i svi oni koji primaju neku vrstu terapije trebaju biti na oprezu. Peti dan kako je u Srbiji uključen crveni meteoalarm, koji je najviši stepen upozorenja.
Potencijalno vreme može biti opasno, jer maksimalna temperatura prelazi 38 stepeni. Preti opasnost od izbijanja šumskih i drugih požara", navela je.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Kako je dodala, takođe, danas se mogu javiti problemi u snadbnevanju električnom energijom.

"Na prognostičkim kartama, nema promena. Južni vetar, donosi afričku vrelinu, vazduh je relativno suv, zato ni danas nema uslova za osveženje, u vidu kiše i pljuskova. U danu pred nama sunčano i potpuno vedro. Oblaka gotovo da neće biti, zato će UV indeks veoma visoku vrednost, čak 10.

Vodite računa koliko dugo se izlažete suncu, naročito ukoliko imate osetljivu kožu", rekla je i dodala da se opekotine mogu dobiti za manje od 10 minuta.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Ističe da je atmosfera stabilna, nema oblaka, ali nema ni vetra. Pred nama je tako miran dan. U nastavku dana, duvaće slb do umeren zapadni i jugozapadni vetar.

"Maksimalna temperatura kretaće se od 38 do 40 stepeni u hladu.U nastavku nedelje i dalje vrelo i suvo. I sutra će u pojednim mestima biti 40 stepeni, zatim će temperatura biti za koji stepen niža.

Osveženje stiže u petak i za vikend", zaključila je Lazarević.

Komentari (0)

Srbija