Region

Talas iz Afrike "prži" ceo region: Temperatura skače do 43 stepeni, čak se i more usijalo

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2024

-

09:32

Talas iz Afrike "prži" ceo region: Temperatura skače do 43 stepeni, čak se i more usijalo
Talas iz Afrike "prži" ceo region: Temperatura skače do 43 stepeni, čak se i more usijalo - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

U svim zemljama regiona i danas su na snazi upozorenja od visokih temperatura usled vrelog afričkog talasa koji danima traje, a izgledan kraj i zahlađenje se mogu očekivati tek za desetak dana.

Prognozirane temperature vazduha su od 35 do 40 stepeni, a temperatura mora je visoka i kreće se od 24 do 27 stepeni Celijusa. Lokalno je i za danas najavljeno nevreme sa grmljavinom i obilnim padavinama, kakvo je sinoć bilo u Osiječko baranjskoj županiji, gde jak vetar rušio stabla, pa su intervenisali i vatrogasci.

I u delovima BiH danas će, prognoziraju meterolozi, temperatura dostizati do 41 stepen, uglavnom na jugu zemlje, ali će biti i lokalnih pljuskova izolovano. Temperatura mora u Neumu juče je iznosila je 29 stepeni.

Vruće sa temperaturom do 40 stepeni biće danas i u pojedinim delovima Crne Gore, na primorju, dok će, prema najavama, u Podgorici biti za stepen dva više.

Temperatura mora je 26 stepeni. UV indeks vrlo visok - 10.

Veoma toplo biće i u Severnoj Makedoniji, u pojedinim delovima do čak 43 stepena. Meteorolozi upozoravaju na veoma visok UV index - 10.

Tropska vrelina ne jenjava ni u Srbiji. I danas će biti 40 stepeni Celzijusa u hladu, a osveženje stiže tek sledeće nedelje. Vikend za nama bio je najvreliji od početka godine. Najtoplije je bilo u centralnoj Srbiji, tačnije Ćupriji gde je i u subotu i u nedelju izmeren 41 stepen u hladu, rekla je meteorolog Euronews Srbija Milena Lazarević.

Više o vremenskoj prognozi u Srbiji pročitajte u odvojenom tekstu.

Komentari (0)

Evropa