Evropa

RAT U UKRAJINI Ruski napad na Donjeck: Poginulo šest, povređeno 11 osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

14/07/2024

-

09:57

RAT U UKRAJINI Ruski napad na Donjeck: Poginulo šest, povređeno 11 osoba
RAT U UKRAJINI Ruski napad na Donjeck: Poginulo šest, povređeno 11 osoba - Copyright Tanjug/AP/Oleg Petrasiuk/Iryna Rybakova

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 872 dana. Kremlj je saopštio da Rusija ima sredstva da odvrati raspoređivanje raketa SAD dugog dometa u Evropi. Sa druge strane, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je u Irsku, gde se sastao sa irskim premijerom Sajmonom Harisom. Zelenski je, između ostalog, prokomentarisao grešku predsednika SAD Džozefa Bajdena koji ga je greškom predstavio kao "predsednika Putina", istakavši da "neke greške mogu da zaborave", s obzirom na to kakvu podršku pruža Ukrajini. U međuvremenu je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko najavio povlačenje trupa sa ukrajinske granice.

Ključni događaji:

  • Peskov: Rusija može da odgovori na američke rakete raspoređene u Evropi
  • Jermak: Blizu smo dozvole napada duboko u teritoriju Rusije
  • Lukašenko najavio povlačenje trupa sa ukrajinske granice
  • Zelenski: Bajdenov gaf sa ''predsednikom Putinom'' je greška koja može da se oprosti 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu:

21.23  Iznad Kurske oblasti uništeno 15 ukrajinskih dronova

Iznad Kurske oblasti uništeno je 15 ukrajinskih dronova, a niko od lokalnog stanovništva nije povređen, saopštio je danas vršilac dužnosti guvernera te oblasti, Aleksej Smirnov.

"Sela u toj oblasti su tokom dana više puta granatirana, ali niko nije povređen. Napadi na grad Sudža i okolna sela su vršeni i iz ukrajinskih helikoptera, kao i pomoću dronova kamikaza", naveo je Smirnov, prenela je agencija RIA Novosti.

On je na Telegram kanalu objavio i da je tokom dana eliminisano 15 ukrajinskih dronova u pograničnim područjima.

17.51 Sijarto: Svima je jasno da strategija Evrope i SAD nije dala rezultate u Ukrajini

Šanse za postizanje mira su mnogo veće kroz pregovore, ponovno otvaranje diplomatskih kanala i dijalog nego putem isporuka oružja, sankcija i strategije bazirane na odbijanju diplomatije, izjavio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

On je za mađarski javni radio dodao da je sada svima jasno da strategija Evrope i SAD u protekle dve i po godine rata u Ukrajini nije dala rezultate, iako zapadni političari to ne žele da priznaju javno jer bi to značilo priznavanje poraza.

Sankcije su bile "pucanj u stopalo, pa u koleno i potom u grudi” za evropsku ekonomiju, dok isporuke evropskog i američkog oružja nisu promenile situaciju na bojnom polju i nisu približile rat završnici, naveo je Sijarto.

profimedia

 

Mađarski zvaničnik je dodao da je vraćanje legitimiteta mirovnom dijalogu "izuzetno značajno". 
Govoreći o posetama premijera Viktora Orbana tokom protekle sedmice, Sijarto je kazao da nijedan političar, posebno evropski, ne bi mogao da postigne ono što je mađarski premijer uradio.

"Osim Viktora Orbana nema nikog u Evropi danas ko je u poziciji da u toku jedne nedelje vodi razgovore sa predsednicima Kine, Rusije, Ukrajine, Turske, i sa, kako mnogi misle, budućim predsednikom SAD", istakao je Sijarto.

On je dodao da na svetskoj političkoj sceni danas postoje tri velika igrača koja mogu dovesti do postizanja primirja, i to su Kina, SAD i EU.

14.21 Ruska vojska preuzela kontrolu nad selom Urožajno u Donbasu

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage preuzele su kontrolu nad selom Urožajno u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

U saopštenju se navodi da su kontrolu nad tim selom preuzeli vojnici grupe Vostok i da je u toku čišćenje i razminiranje, prenose RIA Novosti.

Urožajno je jedno je od naselja koje su ukrajinske oružane snage uspele da zauzmu tokom prošlogodišnje kontraofanzive.

Preuzimanje kontrole nad tim mestom stvara priliku za napredovanje do Velike Novoselke, važnog logističkog čvorišta za ukrajinske oružane snage na ovom sektoru fronta.

profimedia

 

12.45 Peskov: Rusija i SAD u fazi duboke konfrontacije

Ruska Federacija i SAD su u fazi duboke konfrontacije, za sada se ne vide preduslovi za izlazak iz toga, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Sada smo u fazi duboke konfrontacije, akutne konfrontacije, za sada nema nikakvih preduslova za izlazak iz toga, ali jednom će doći to vreme“, rekao je Peskov u razgovoru sa za novinarom Pavelom Zarubinom, prenosi RIA Novosti.

Tanjug/AP/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin

 

Peskov je rezultate nedavnog samita NATO-a ocenio kao preteće po Rusiju.

"Alijansa demonstrira svoju odlučnost da nam ostane neprijatelj... Alijansa nije sklona bilo kakvoj fleksibilnosti kada je reč o našoj glavnoj zabrinutosti u vezi sa članstvom Ukrajine u NATO-u", istakao je Peskov.

On je rekao da sve više zemalja u svetu ne želi da bira između Zapada i Rusije, već se zalaže za uzajamno korisne kontakte sa svima.

"Glavno je da oni (odnosi) budu odnosi uzajamnog poštovanja i obostrano korisni", naveo je Peskov.

09.57 U napadu na Donjeck poginulo šest osoba

U sinoćnjem ruskom napadu na Donjecku oblast poginulo je šest osoba, a ranjeno 11, saopštio je šef državne administracije Vadim Filaškin, prenosi Ukrinform.

"Rusi su ubili šest stanovnika Donjecke oblasti: dva u Novoočeretuvatu i Progresu, jednog u Kostjantinopolju i Novoselivki Perši. Još 11 osoba u regionu je povređeno", naveo je Filaškin.

08.52 Ukrajinski Generalštab: Rusija je izgubila 559.090 vojnika u Ukrajini od 24. februara 2022.

Od početka invazije 24. februara 2022. godine na Ukrajinu, ruska armija je izgubila 559.090 vojnika, izvestio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine 14. jula.

Ovaj broj uključuje 1.320 žrtava koje su ruske snage pretrpele samo tokom proteklog dana.

Prema izveštaju, Rusija je takođe izgubila 8.206 tenkova, 15.811 oklopnih borbenih vozila, 20.538 vozila i rezervoara za gorivo, 15.262 artiljerijskih sistema, 1.119 višecevnih raketnih sistema, 890 sistema protivvazdušne odbrane, 361 avion, 326 helikoptera, 8 bespilotnih letelica, 12 čamaca i jednu podmornica, navodi se u izveštaju Generalštaba, prenosi "Kyiv Independent".

AP Photo/Sergei Grits

 

07.35 Lukašenko najavio povlačenje trupa sa ukrajinske granice

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko danas je najavio smirivanje tenzija na granici sa Ukrajinom, istakavši da su se ukrajinske snage povukle iz pogranične oblasti, a beloruske vraćene u kasarne.

''Želim da ljudi znaju: situacija je stabilizovana na belorusko-ukrajinskoj granici. Nećemo se boriti i nećemo koncentrisati naše oružane snage ovde, osim snaga za specijalne operacije“, rekao je beloruski lider.

Naglasio je da trenutno nema komplikacija sa Ukrajinom i dodao da se nada da ih neće biti ni u budućnosti, prenosi agencija Belta. Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Belorusije Pavel Muravejko u junu je saopštio da Minsk primećuje ''neosnovane i neshvatljive aktivnosti“ u pograničnoj zoni.

Tanjug/AP/Belarusian Presidential Press Service

 

07.00 Peskov: Rusija može da odgovori na američke rakete raspoređene u Evropi

Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina, izjavio je danas da Rusija ima dovoljno potencijala da odvrati američke rakete raspoređene u Evropi.

SAD su uvek postavljale rakete u Evropi usmerene na Rusiju, ali Moskva ima dovoljno potencijala da ih obuzda, rekao je Peskov za televiziju Rusija 1, čiji je snimak objavljen na Telegram kanalu, prenela je agencija RIA Novosti.

"Uvek je postojala, znate, paradoksalna situacija. Sjedinjene Američke Države su razmeštale različite tipove raketa, različitog dometa - koje su tradicionalno bile usmerene na našu zemlju. Naša zemlja je, shodno tome, ove evropske tačke identifikovala kao mete", istakao je on.

 

 

 

Komentari (0)

Evropa