Evropa

Voks se povukao iz regionalnih vlada, Sančez poručio da je to veliki dan za Španiju

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2024

-

23:57

Voks se povukao iz regionalnih vlada, Sančez poručio da je to veliki dan za Španiju
Voks se povukao iz regionalnih vlada, Sančez poručio da je to veliki dan za Španiju - Copyright tanjug/AP Photo/Manu FernandezP Photo/Manu Fernandez)

veličina teksta

Aa Aa

Španski premijer iz redova Socijalista Pedro Sančez izjavio je da je danas veliki dan za zemlju nakon što je krajnje desničarska partija Voks odustala od vlasti napuštajući svoje koalicione vlade sa konzervativnom Narodnom strankom (PP) u pet ključnih regiona nakon neslaganja oko migracione politike.

Lider Voksa, Santjago Abaskal, najavio je sinoć povlačenje, nakon višednevnih prepirki sa PP oko njene odluke da podrži planove centralne vlade da dovede oko 400 maloletnika bez pratnje sa Kanarskih ostrva i da ih preraspodeli širom kopna, preneo je Gardijan.

Absakal je rekao da je Voksova privrženost svojim principima, a ne njihovim foteljama dovela do toga da stranka okonča koalicije u Valensiji, Aragonu, Mursiji, Ekstremaduri i Kastilji i Leonu.

On je rekao da je lider PP Alberto Nunjez Feihoo, "omeo, a zatim i torpedovao" sve regionalne sporazume sa Voksom.

"Niko nije glasao za Voks, a usuđujem se da kažem da niko nije glasao iz PP da bi se nastavila invazija ilegalne imigracije i maloletnika bez pratnje", rekao je on.

profimedia

 

Međutim, nisu svi Voksovi regionalni poslanici podržali taj potez, nekolicina je napustila jutros stranku, insistirajući da će ostati na svojim funkcijama.    

Više od 19.000 migranata i izbeglica stiglo je do španskog arhipelaga atlantskom rutom u prvih šest meseci ove godine, što predstavlja povećanje od 167 odsto u odnosu na isti period 2023.

Porast broja pridošlih migranata opteretio je resurse za prihvat i pokrenuo politički sukob.

"Mislim da je ovo sjajan dan za Španiju. Mislim da je Španija danas bolja zemlja. I ne mogu da sakrijem svoju radost i sreću zbog toga. Biće mnogo političkog manevrisanja i analitičari će se pitati: 'Kome će to koristiti? Kome će to naškoditi?' Ne znam kome će to naškoditi i kome će to politički koristiti, ali korist od odlaska krajnje desnice iz regionalnih vlada ima većina Španaca", istakao je Sančez.

 

Komentari (0)

Evropa