Evropa

Grčka neće dozvoliti ime Makedonija: Očekuje se da Atina na samitu NATO-a u SAD pokrene pitanje Prespanskog sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2024

-

17:20

Grčka neće dozvoliti ime Makedonija: Očekuje se da Atina na samitu NATO-a u SAD pokrene pitanje Prespanskog sporazuma
Grčka neće dozvoliti ime Makedonija: Očekuje se da Atina na samitu NATO-a u SAD pokrene pitanje Prespanskog sporazuma - Copyright Tanjug AP/Jacquelyn Martin

veličina teksta

Aa Aa

Očekuje se da će premijer Grčke Kirijakos Micotakis na samitu NATO-a u Vašingtonu pokrenuti pitanje povodom toga što novo rukovodstvo Severne Makedonije ne poštuje Prespanski sporazum na osnovu kojeg se ta zemlja obavezala da koristi ime Severna Makedonija kako je predviđeno Ustavom na osnovu toga sporazuma, preneo je Katimerini.

Atina je već oštro reagovala zbog toga što su novi premijer i predsednica Severne Makedonije, Hristijan Mickoski i Gordana Siljanovska Davkova, odlučili da se koristi naziv "Makedonija" u domaćem javnom diskursu, što je suprotno Prespanskom sporazumu.

Micotakis je u dva intervjua najavio da će pokrenuti to pitanje pred NATO-om, upozoravajući da taj stav Severne Makedonije koči njen evropski put. 

Micotakis je u ponedeljak odleteo za Vašington radi učešća na samitu NATO-a gde će ostati do petka.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Na samitu će biti obeležena 75-godišnjica NATO-a, a takođe će biti potvrđeno imenovanje Marka Rutea za novog generalnog sekretara Alijanse.

To će ujedno biti i prvi put da će na samitu učestvovati 32 članice Alijanse, nakon što su Finska i Švedska pristupile NATO-u.

Na trodnevnom samitu od 9. do 11. jula raspravljaće se, između ostalog, o jačanju odbrambenih sposobnosti Alijanse, kao i povećanom doprinosu evropskih država članica NATO-a i Kanade za realizaciju planiranih investicija. 

Na dnevnom redu je i potvrda podrške Ukrajini, kao i saradnji NATO-a sa partnerima kao što su EU, Australija, Japan, Novi Zeland i Južna Koreja.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa