Evropa

"Patriote za Evropu": U Evropskom parlamentu zvanično formirana treća po snazi grupacija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/07/2024

-

14:18

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Novi desničarski savez mađarskog premijera Viktora Orbana, Patriote za Evrope, dobio je dovoljnu podršku da postane zvanična grupa u Evropskom parlamentu nakon što je belgijska desničarska stranka, Flamanski interes, saopštila da se pridružuje tom savezu.

Krajnje desničarska grupacija Identitet i demokratija, grupacija koja je okupljala stranke krajnje desnice iz zemalja članica Evropske unije više ne postoji. Oni će sada biti deo grupacije Patriote za Evropu.

Osim pomenutog Flamanskog interesa, koji je ultra desničarska partija u Belgiji, koja će dati tri poslanika u ovu novu grupaciju, ovde će se priključiti i Nacionalno okupljanje Marin le Pen, koja će dati najveći broj poslanika, jer ih trideset ukupno dolazi iz te krajnje desne stranke u Francuskoj, koja je izgubila izbore pre dva dana, ali će se ovde ujediniti sa onima koji imaju jednake političke programe.

Među njima je i Fides mađarskog premijera Viktora Orbana. Oni će biti druga po brojnosti stranka u toj političkoj grupaciji, njih će biti jedanaest. Priključiće se i Akcija nezadovoljnih građana bivšeg češkog premijera Andreja Babiša, španski Vox, Slobodarska partija Austrije, stranka Gerta Vildersa iz Holandije i druge partije iz ukupno 12 zemalja članica EU biće deo ove političke grupacije.

Grupacija će imati 84 evropska poslanika u ovojoj grupaciji i tako postaju, po svemu sudeći, treća politička grupacija po snazi, jer su pretekli liberale po brojnosti.

Na prvom mestu i dalje ostaje EPP, odnosno Evropska narodna partija, odnosno grupacija desnog centra, nakon njih ostaju Socijalisti i demokrate, grupacija levog centra, a potom ova krajnje desničarska grupacija Patriote za Evropu.

Ono čime će se baviti, kako deluje iz najava, a za sada se nisu u velikoj meri oglašavali, ali ono što će ih okupljati jeste, kako kažu, borba protiv imigracija, ilegalnih imigracija, ali i to da se ovlašćenja iz Brisela prebace na nacionalni novi zemalja. To je nešto što će biti u njihovom fokusu.

Za predsednika ove političke grupacije izabran je Žordan Bardela iz Nacionalnog okupljanja, neko ko je bio viđen za novog premijera Francuske, ali pošto su izgubili izbore do toga nije došlo.

U kratkom saopštenju povodom formiranja, on je rekao da će ova grupacija "predstavljati nadu za desetine miliona građana koji cene svoj identitet, suverenitet i slobodu i da će kao patriotske strane zajedno raditi da bi preuzeli institucije i promenili politike kako bi služili nacijama i ljudima".

Potpredsednica grupacije dolazi iz Orbanovog Fidesa, a Evropski parlament treba da se konstituiše naredne nedelje, tj. od 16. do 19. jula na Prvoj konstitutivnoj sednici u Strazburu gde se biraju predsednici parlamenta, ali i formiraju zvanično ove političke grupacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa