Evropa

Zelenski: Orban ne može da posreduje između Ukrajine i Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2024

-

19:26

Zelenski: Orban ne može da posreduje između Ukrajine i Rusije
Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office - Copyright Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da ne može biti posredovanja između Ukrajine i Rusije bez kombinovanih napora najmoćnijih zemalja sveta da primoraju ruskog predsednika Vladimira Putina da okonča rat, navodeći da mađarski premijer Viktor Orban ne može da posreduje između Kijeva i Moskve.

Zelenski je time odgovorio na pitanje, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi, da li Orban, koji je otišao u Moskvu odmah nakon posete Kijevu, tvrdeći da je reč o "mirovnoj misiji", može da bude posrednik između Ukrajine i Rusije.

"Orban je bio u Kijevu, a zatim je odleteo za Moskvu. Nisam imao pojma da leti za Moskvu, to je bio njegov izbor. Što se tiče toga da li on može da bude posrednik... nema posredovanja između Rusije i Ukrajine", naveo je Zelenski, prenela je Evropska pravda.

profimedia

 

Zelenski je istakao da samo najmoćnije zemlje na svetu mogu da utiču na Putina da okonča rat u Ukrajini, navodeći da su SAD i Kina takve zemlje i EU kao celina.

"To bi zaista mogla biti posrednička misija...Moramo da udružimo sve naše napore da to postignemo, jer on (Putin) ne poštuje one koji su slabi. Čak i ako razgovara sa (predstavnikom) određene države, to ne znači da želi da okonča rat", naveo je Zelenski.

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je na konferenciji za novinare da niko nema pravo da rešava pitanje mirovnog sporazuma sa Rusijom bez Ukrajine, niti da pregovara o evropskoj politici bez odobrenja EU.

Orban je nakon svoje posete Moskvi otkrio da je do poslednjeg trenutka krio te planove od zapadnih saveznika i najavio još, kako je naveo, "neočekivanih susreta" u bliskoj budućnosti.

Nakon toga se saznalo za njegovu posetu Pekingu radi razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom o Ukrajini.

EU je saopštila da Orban ne pregovara u ime Unije, već da vodi pregovore u okviru bilateralnih odnosa.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa