Evropa

Konzervativci odlaze sa vlasti posle 14 godina u Velikoj Britaniji, ubedljiva pobeda laburista

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, BBC, Rojters

05/07/2024

-

07:15

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Laburisti su osvojili 410 mesta od ukupno 650 mesta u Donjem domu parlamenta na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, čime je okončano 14 godina vlade koju predvode konzervativci, pokazuju izlazne ankete. 

Prema anketama, Konzervativna partija premijera Rišija Sunaka osvojiće samo 131 mesto, preneo je Reuters.

Predsednik Laburističke partije Kir Starmer biće sledeći premijer Velike Britanije i to nakon što je njegova stranka osvojila ogromnu većinu.

Građani su birali 650 poslanika u Donjem domu parlamenta, Domu komuna na mandat od pet godina. Zabeležen je veoma veliki odziv birača, a veruje se da bi izlaznost mogla biti jedna od najvećih u novijoj istoriji, prenosi Independent.

Sve će biti jasno kada jedna od partija dostigne cifru od 326 poslanika, što predstavlja većinu u parlamentu, koja znači da će moći da usvaja zakone bez podrške drugih.

Inače, Velika Britanija je podeljena na 650 oblasti, koje se nazivaju izbornim jedinicama i glasači u svakoj od ovih izbornih jedinica biraju po jednog poslanika za Dom komuna. Većina kandidata zastupa političku stranku, ali neki od njih nastupaju kao nezavisni kandidati. Kandidat sa najviše glasova postaje poslanik za tu oblast.

Po prebrojavanju glasova, kralj će zatražiti od lidera stranke sa najviše poslanika da postane premijer i napravi vladu. 

Ukoliko procene budu potvrđene i zvaničnim rezultatima, prenosi BBC, ovo može da bude upečatljiv preokret za Laburističku partiju koja je inače na izborima 2019. zabeležila najlošiji izborni rezultat posle Drugog svetskog rata. Konzervativci bi mogli da izbegnu katastrofalni poraz koji su predviđala predizborna predviđanja, ali rezultat će svakako biti razorni udarac za partiju posle 14 godina na vlasti.

Starmer: Promene u Velikoj Britaniji počinju sada

"Promene u Velikoj Britaniji počinju sada", izjavio je lider laburista Kir Starmer nakon što su rezultati pokazali da je došlo do izvesnog okončanja 14-godišnje vladavine konzervativaca i odlazećeg premijera Rišija Sunaka.

Budući premijer Starmer je u govoru nakon pobede svoje stranke naglasio da taj mandat nosi veliku odgovornost, ali da je pobedom laburista ''teret konačno skinut s pleća'' britanskog naroda.

''U politici ništa nije unapred određeno. Pobede na izborima ne padaju sa neba - teško se dobijaju i za njih se teško bori'', rekao je on, a prenosi Skaj njuz.

Starmer je dodao da ''neće biti lako'' i pozvao Britance da se sete izborne pobede kada bude teže, preneo je Rojters.

Sunak priznao izborni poraz i čestitao pobedu Starmeru

Britanski premijer i lider konzervativaca Riši Sunak priznao je poraz na jučerašnjim parlamentarnim izborima i čestitao lideru laburista Kiru Starmeru na pobedi.

''Laburistička partija je pobedila na ovim opštim izborima i pozvao sam Kira Starmera da mu čestitam na pobedi", rekao je on.

Tanjug/AP

 

Sunak je naglasio da će se vlast promeniti ''uredno i mirno'' i preuzeo je odgovornost za poraz na izborima, prenosi Sky News.

''Britanski narod je doneo otrežnjujuću presudu i ja preuzimam odgovornost za poraz. Za mnoge dobre, vredne kandidate konzervativaca koji su večeras izgubili... žao mi je'', dodao je odlazeći premijer.

Faraž ulazi u parlament po prvi put, Šaps i Tras izgubili mesta

Lider britanske desničarske Reformističke partije Najdžel Faraž po prvi put je osvojio mesto u parlamentu kao predstavnik engleskog grada Klakton na Moru, pobedivši konzervativca Žila Votlinga.

Faraž je odlučio da se kandiduje prošlog meseca, što je značajno pojačalo podršku njegovoj partiji širom Britanije, prenosi Rojters.

''Postoji ogromna praznina u desnom centru britanske politike i moj posao je da je popunim i to je upravo ono što ću uraditi", rekao je Faraž nakon što su objavljeni rezultati jučerašnjih izbora.

On je naglasio da planira da izgradi nacionalni pokret u narednih nekoliko godina, kako bi 2029. mogao da izazove laburiste, koji su odneli pobedu na jučerašnjim izborima.

Tanjug AP/Joe Giddens/PA Wire/PA via AP

 

Prema izlaznim anketama, očekuje se da će Reformistička partija osvojiti 13 mesta u parlamentu.
Sa druge strane, ministar odbrane Grant Šaps i Peni Mordant, predsednica donjeg doma parlamenta, izgubili su svoja mesta u parlamentu. 

Bivša konzervativna premijerka Liz Tras takođe je izgubila mesto u parlamentu, gde će je zameniti laburista Teri Džermi. Tras je bila britanska premijerka samo nekoliko nedelja 2022. godine, pre nego što je podnela ostavku.

Stižu čestitke

Vodeći evropski zvaničnici čestitali su danas lideru Laburističke stranke Kiru Starmeru pobedu i poručili da se raduju budućoj saradnji.

"Čestitam Vam na pobedi na izborima. Radujem se što ću sarađivati sa Vama u konstruktivnom partnerstvu za rešavanje zajedničkih izazova i jačanje evropske bezbednosti", navela je na društvenoj mreži X predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je imenovana za drugi mandat na toj funkciji.

Starmeru je pobedu na izborima čestitala i predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola, uz poruku da je odnos između EU i Velike Britanije ukorenjen u zajedničkim vrednostima i dugogodišnjem prijateljstvu.

"Kao saveznici i partneri, naš zajednički interes je da nastavimo blisku saradnju", naglasila je Mecola.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel čestitao je Starmeru na "istorijskoj pobedi" na izborima u Velikoj Britaniji i naglasio da su EU i Velika Britanija ključni partneri, koji sarađuju u svim oblastima od zajedničkog interesa za njihove građane.

"Radujem se saradnji sa Vama i Vašom vladom u ovom novom ciklusu za Veliku Britaniju. Vidimo se uskoro na sastanku Evropske političke zajednice 18. jula u Velikoj Britaniji, gde ćemo razgovarati o zajedničkim izazovima, uključujući stabilnost, bezbednost, energiju i migracije", naveo je Mišel.

I ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je čestitao je danas Laburističkoj partiji i njenom lideru Kiru Starmeru pobedu na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, navodeći da očekuje da zajedno rade na izgradnji međunarodnog mira i bezbednosti.

Starmeru je čestitao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Čestitam Vam sa željom da velike i teške zadatke koji su pred koji su pred Vama obavljate sa uspehom, na dobrobit svih Vaših građana. Republika Srbija ostaje iskreno posvećena jačanju odnosa sa Velikom Britanijom i otvaranju novih puteva saradnje u oblastima od obostranog interesa", napisao je Vučić na svom tviter nalogu.

Ko je Kir Starmer, budući premijer Velike Britanije

Lider Laburističke stranke Kir Starmer (61), na putu je da postane sledeći britanskih premijer, nakon što je njegova stranka osvojila ogromnu većinu na današnjim parlamentarnim izborima i tako okončala 14-godišnju vladavinu konzervativaca.

Starmer je izabran za lidera stranke posle Džeremija Korbina 2020. godine, odmah nakon što je stranka pretrpela svoj najveći poraz na opštim izborima u poslednjih 85 godina.

Tanjug/AP Photo/Jon Super, File

 

Prethodno je bio na čelu Kraljevske tužilačke službe i direktor Javnog tužilaštva, preneo je BBC.

Starmer je postavio za svoju misiju da Laburističku partiju povuče nazad u centar i učini je ponovo "izbornom", u projektu koji mu je doneo i pohvale i kritike.

Proglašen je vitezom 2014. godine za zasluge u krivičnom pravosuđu.

Rođen je u južnom Londonu 2. septembra 1962. godine. Dok je radio kao advokat upoznao je svoju suprugu Viktoriju koja radi za britansku Nacionalnu zdravstvenu službu i koju je oženio 2007. godine. Imaju dvoje dece.  Britanski mediji navode i da je Starmer navijač londonskog fudbalskog kluba Arsenal.

Komentari (0)

Evropa