Evropa

Britanska medicinska sestra osuđena za ubistvo sedam beba: Danas proglašena krivom za pokušaj ubistva još jedne

Komentari

Autor: Guardian, Tanjug

02/07/2024

-

18:40

Britanska medicinska sestra osuđena za ubistvo sedam beba: Danas proglašena krivom za pokušaj ubistva još jedne
Britanska medicinska sestra osuđena za ubistvo sedam beba: Danas proglašena krivom za pokušaj ubistva još jedne - Copyright AP/Cheshire Constabulary

veličina teksta

Aa Aa

Britanska medicinska sestra Lusi Letbi, koja služi doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva sedam beba i pokušaja ubistva još šestoro, osuđena je danas za pokušaj ubistva još jedne bebe.

Letbi je optužena za pokušaj ubistva devojčice poznate kao "Dete K", u februaru 2016. godine tako što joj je pomerila cev za disanje, prenosi AP.

Porota Kraljevskog suda u Mančesteru u avgustu je proglasila Letbi krivom za većinu zločina za koje je optužena, a koji su se desili između juna 2015. i 2016. godine u odeljenju za novorođenčad u bolnici "Kauntes of Čester" (Countess of Chester) u severozapadnoj Engleskoj.

Letbi, koja tvrdi da je nevina, služi doživotnu kaznu bez šanse da bude oslobođena.

Letbi nije reagovala na optuženičkoj klupi pošto je doneta jednoglasna presuda porote. Otac bebe K je držao glavu u rukama dok je porodica deteta plakala na galeriji sudnice.

AP/PA POOL

 

Tužilac Nik Džonson rekao je porotnicima da je Letbi pokušala da ubije bebu oko 90 minuta nakon što se rodila tako što je pomerila njenu cev za disanje nekoliko trenutaka nakon što je medicinska sestra deteta napustila prostoriju. To je dovelo do pada nivoa kiseonika u krvi deteta na nivo "opasan po život", rečeno je na suđenju, prenosi Guardian

Ona je "uhvaćena praktično na licu mesta" u pokušaju da ubije bebu K, navelo je tužilaštvo, kada je doktor ušao u prostoriju sa inkubatorima. 

Dr Ravi Jaiaram rekao je da Letbi nije činila ništa da pomogne detetu dok se borila za život. Delovalo je da je alarm na bebinom monitoru bio utišan, rečeno je na sudu.

"Hladnokrvni i proračunati ubica"

Tužioci su rekli da je medicinska sestra pokušala da ubedi svoje kolege da ga je novorođenče, koje je bilo pod sedativima morfijumom, sama izbacila cevčicu sa kiseonikom.

Nikola Vin Vilijams, viši tužilac u Državnom tužilaštvu, opisala je Letbijeve postupke kao "hladnokrvnog, proračunatog ubice".

"Lusi Letbi je stalno poricala da je pokušala da ubije ovu bebu ili bilo koju od beba za koje je osuđena za ubistvo ili pokušaj ubistva. Porota je saslušala sve detaljne dokaze, uključujući i njene dokaze u njenu odbranu i formirala svoje mišljenje", dodala je Vilijams. 

Dajući iskaz, Letbi je rekla da nikada nije povredila nijednu bebu i da "nije kriva za ono za šta je proglašen krivim".

Optužena je rekla porotnicima da se ne seća dotične noći i da se ne seća bebe K osim činjenice da je bila prerano rođena. Nije mogla da objasni zašto je tražila porodicu deteta na Fejsbuku više od dve godine kasnije.

Detektivi analiziraju evidenciju o oko 4.000 beba o kojima se brinula Letbi u vreme dok je bila medicinska sestra za decu u ženskoj bolnici u Liverpulu i grofice od Čestera, obe u severozapadnoj Engleskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa