Evropa

ANSA: Bajden zbog umora neće prisustvovati večeri za lidere G7

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2024

-

18:55

ANSA: Bajden zbog umora neće prisustvovati večeri za lidere G7
ANSA: Bajden zbog umora neće prisustvovati večeri za lidere G7 - Copyright AP Photo/Gregorio Borgia, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden danas će preskočiti večeru koju italijanski predsednik Serđo Matarela organizuje u zamku Kastelo Svevo u mestu Brindizi za šefove država i vlada koji učestvuju na samitu G7 u obližnjem letovalištu Borgo Enjacija, rekli su bezbednosni izvori za agenciju ANSA.

Izvori su dodali da je američki predsednik umoran nakon obaveza koje je imao u poslednjih nekoliko dana, uključujući i nedavni boravak u Normandiji radi obeležavanja 80. godišnjice Dana D.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni čekala je 20 minuta da Bajden stigne u Borgo Enjaciju, a to vreme je iskoristila slikajući selfi sa fotoreporterima i novinarima u pozadini.

Jedan novinar joj je šaljivo doviknuo da mora sve da ih taguje, na šta je premijerka poručila da će napraviti najdužu objavu u istoriji, piše italijanska agencija.

Samit G7 otvoren je danas dogovorom lidera o zajmu za Ukrajinu od 50 milijardi dolara od zamrtnute ruske imovine.

Papa Franja će sutra prisustvovati sastanku o veštačkoj inteligenciji, a sastaće se i sa predsednicima SAD, Francuske, Turske i Ukrajine.

Ovo će biti prvi put da rimokatolički poglavar prisustvuje radnom sastanku G7.

Pravo na abortus se ne pominje u konačnom nacrtu završne deklaracije samita G7

Pravo na abortus se ne pominje u konačnom nacrtu završne deklaracije samita G7 u mestu Borgo Enjacija, u koji je ANSA imala uvid.

''Ponavljamo naše obaveze izražene u završnom kominikeu G7 iz Hirošime za univerzalni, adekvatan i održiv pristup zdravstvenim uslugama za žene, uključujući reproduktivna prava“, navodi se u nacrtu, koji lideri još nisu pregledali.

Na pitanje o tome da se abortus ne pominje, ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida, član stranke Braća Italije (FdI) premijerke Đorđe Meloni, rekao je da nije na njemu da komentariše situaciju.

''Ako predstavnici velikih naroda, šefovi država i vlada odluče da to ne stave u dokument, biće dobrih razloga da to ne urade. Ne znam da li bi na sastanku G7 na kojem učestvuje i papa, to bilo prikladno. Ako su odlučili da to ne stave, biće razloga i više nego prihvatljivog razloga", zaključio je Lolobriđida.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa