Evropa

Počinje najvažniji sastanak G7 ove godine: Lideri pripremaju novi paket pomoći Ukrajini, dolaze mnogi važni gosti

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

13/06/2024

-

09:56

Počinje najvažniji sastanak G7 ove godine: Lideri pripremaju novi paket pomoći Ukrajini, dolaze mnogi važni gosti
Počinje najvažniji sastanak G7 ove godine: Lideri pripremaju novi paket pomoći Ukrajini, dolaze mnogi važni gosti - Copyright Tanjug AP/Franck Robichon/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Najvažniji sastanak G7 ove godine održava se danas i sutra u Pulji u Italiji, a jedinstven je po tome što će biti prvi put u istoriji papa prisustvovati jednom takvom skupu.

Jedna od najvažnijih tema samita je rat u Ukrajini, ali će neke od tema biti i klimatska kriza, Afrika zbog pitanja ilegalnih migracija, kao i Bliski istok, ali i veštačka inteligencija o kojoj će govoriti i papa, navodi BBC.

Očekuje se da će lideri G7 odobriti plan da Ukrajini obezbede zajam od 50 milijardi dolara od kamate na zamrznuta ruska sredstva na Zapadu.

G7 je odlučan da poveća pomoć Ukrajini u oružju, preneo je Blumberg, navodeći da će sa samita biti apelovano na Kinu da prestane da podržava Rusiju u ratu sa Ukrajinom davanjem tehnologije i delova naoružanja.

Na kraju sastanka će biti izdata izjava od oko 30 stranica koja je načelno već pripremljena i usvojena.

Samit se održava u ekskluzivnom rizortu Borgo Enjacija u kojem je bezbednost  na najvišem nivou, a Šengenski sporazum je suspendovan na tri dana.

Papa, Erdogan, Modi i drugi lideri takođe na sastanku

Papa Franja na samit stiže sutra kada će se govoriti o veštačkoj inteligenciji i učestvovaće u diskusiji, upozoravajući da njeno korišćenje može da predstavlja opasnost po etiku i ljudska prava, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Samitu će, pored lidera G7, prisustvovati i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, kao i član kraljevske porodice Saudijske Arabije Bin Salman, indijski premijer Narendra Modi, brazilski predsednik Lula da Silva, kao i argentinski Havijer Milej.

Tanjug/AP/Alessandra Tarantino

 

Biće prisutni i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, OEBS-a Matijas Korman, kao i direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva, predsednik Svetske banke Adžaj Banga, kao i predsednici afričkih zemalja, Ujedninjenih Arapskih Emirata i Mauritanije.

Italijanski predsednik Serđo Matarela i premijerka Đorđa Meloni dočekaće večeras predsednike SAD, Kanade, Francuske, Nemačke, Japana, Velike Britanije, kao i predstavnike EU, a zatim će prisustvovati inauguracionoj večeri u Brindiziju.

Spor oko prava na abortus

Iako su zemlje članice ujedinjene po pitanju bezbednosti  i globalnih kriza, jedna tema pravi blagi razdor među njima. Kako piše Euronews, italijanska desničarska vlada koja predsedava najnovijim sastankom nastoji da ukine svaku referencu na siguran pristup abortusu u tekstu konačne deklaracije lidera, o kojoj se trenutno pregovara.

Pregovori oko konačne formulacije deklaracije samita G7 su u toku, ali izvori su naveli za Euronews da su zemlje članica u sukobu oko klauzule o pravima na abortus.

Francuska i kanadska delegacija traže dodatak tekstu u kojem lideri "potvrđuju važnost očuvanja i obezbeđivanja efikasnog pristupa bezbednom i legalnom abortusu i nezi nakon abortusa", ​​navodi se u nacrtu teksta u koji je imao uvid Euronews.

Cilj ove formulacije je da ojača zaključke koje je grupa pripremila prošle godine, a koji garantuju "punu posvećenost lidera postizanju sveobuhvatnog seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava za sve, uključujući rešavanje pristupa bezbednom i legalnom abortusu i post-abortusnoj nezi".

Tanjug/(AP Photo/Andrew Medichini)

 

Neke zemlje G7, kao što su Nemačka i SAD, radije bi da zadrže formulacije te deklaracije, potpisane kada su se lideri sastali u Hirošimi 2023. godine, umesto radikalnije formulacije koju sada predlažu Francuska i Kanada.

U najnovijem nacrtu teksta koji je predložila Italija uklonjene su sve reference na abortus, uključujući reference na život umesto toga.

Deklaracija predlaže posvećenost lidera "da dalje promovišu sveobuhvatno seksualno i reproduktivno zdravlje i prava za sve, i da unaprede zdravlje majki, novorođenčadi, dece i adolescenata, posebno za one koji se razvijaju u ranjivim okolnostima", piše u novom nacrtu.

"O pravu na abortus se ne može pregovarati. Dužnost G7 je da pokaže liderstvo u promovisanju takvih vrednosti, a ne da se povlači od njih", rekao je neimenovani diplomata za Euronews.

Komentari (0)

Evropa