Evropa

Evropski sud pravde kaznio Mađarsku sa 200 miliona evra zbog "ozbiljnog kršenja" EU zakona o azilu

Komentari

Autor: Euronews

13/06/2024

-

12:25

Evropski sud pravde kaznio Mađarsku sa 200 miliona evra zbog "ozbiljnog kršenja" EU zakona o azilu
Evropski sud pravde kaznio Mađarsku sa 200 miliona evra zbog "ozbiljnog kršenja" EU zakona o azilu - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Evropski sud pravde naložio je Mađarskoj da plati odjednom 200 miliona evra zbog toga što duže vreme ograničava zakon o azilu EU. Pored toga, Mađarska će morati da plati milion evra po danu kašnjenja.

Novac će automatski biti oduzet od mađarskog udela u budžetu EU, čiji delovi ostaju zamrznuti zbog sličnih pravnih problema, piše Euronews.

Neispunjavanje obaveza predstavlja izuzetno i ozbiljno kršenje prava EU pez presedana, navodi se u saopštenju ESP-a.

Spor datira iz decembra 2020. godine, kada je sud prvi put presudio da je Mađarska, pod premijerom Viktorom Orbanom, ograničila pristup procedurama za dobijanje azila za one koji traže međunarodnu zaštitu u toj zemlji. Mađarske vlasti su optužene za nezakonito privođenje podnosilaca zahteva u tranzitnim zonama, kršenje njihovog prava da ostanu na nacionalnoj teritoriji dok se žale na odbijene prijave i njihovo proterivanje.

Pošto je Mađarska ignorisala presudu iz decembra 2020, Evropska komisija je pokrenula novu pravnu akciju, koja je rezultirala presudom u četvrtak.

Sudije su zaključile da je Mađarska zanemarila "princip iskrene saradnje" i da "namerno izbegava" primenu zakonodavstva Unije o azilu.

"To ponašanje predstavlja ozbiljnu pretnju jedinstvu prava EU, što ima izuzetno ozbiljan uticaj kako na privatne interese, posebno na interese tražilaca azila, tako i na javni interes“, kažu sudije.

Budući da postupak Mađarske stvara dodatni pritisak na susedne države članice, koje moraju da se brinu o migrantima koje je proterala Budimpešta, kršenje zakona "ozbiljno podriva princip solidarnosti i pravične podele odgovornosti“, navodi se.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa