Evropa

Orban: Politički pejzaž Evrope se pomerio udesno i ka miru, nadogradićemo ove rezultate u narednim mesecima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/06/2024

-

21:28

Orban: Politički pejzaž Evrope se pomerio udesno i ka miru, nadogradićemo ove rezultate u narednim mesecima
Orban: Politički pejzaž Evrope se pomerio udesno i ka miru, nadogradićemo ove rezultate u narednim mesecima - Copyright Tanjug/AP/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski Fides premijera Viktora Orbana je prema rezultatima izbora za Evropski parlament pobedio sa čak 44 odsto glasova izašlih birača na stopi izlaznosti od skoro 60 odsto, te tako osvojio više od polovine mesta za Evroparlament, 11 od 21. mesta, koliko ima Mađarska.

Komentarišući protekle izbore na društvenoj platformi "X", premijer Orban je istakao tri ključne tačke koje su doneli ovi izbori, prema njegovom mišljenju.

"Mađarska demokratija je jaka i živa. Zabeležili smo najveću izlaznost birača ikada na evropskim izborima u Mađarskoj, 59,3 odsto", napisao je Orban.

"Mađari su izašli u rekordnom broju da glasaju za mir. Nikada ranije toliko ljudi nije glasalo za Fides na evropskim izborima. Ovim smo ostvarili jedan od najboljih izbornih rezultata u Evropi" napisao je premijer Mađarske i dodao:

"Politički pejzaž Evrope se pomerio udesno i ka miru. Nadogradićemo ove rezultate u narednim mesecima da bismo ostvarili svoje ciljeve, pošto Mađarska preuzme predsedavanje Evropskom unijom", piše u objavi premijera Orbana.

"Stop Sorošu, stop Briselu"

Orban je prethodno izjavio da su Mađari na izborima za Evropski parlament (EP) pokazali da će kazniti one koji "u Briselu rade protiv svoje domovine" i da su "poslali jasnu poruku da žele mir".

On je na skupu svoje stranke Fides i njenih koalicionih partnera Demohrišćanske narodne stranke (KDNP), na kojem su praćeni rezultati juče održanih lokalnih izbora u Mađarskoj i izbora za EP, rekao da su pobedili i na jednim i na drugim izborima, prenosi MTI.

"Da sumiramo rezultate izbora za EP, možemo da pošaljemo telegram Briselu u kojem piše stop migracijama, stop rodu, stop ratu, stop Sorošu, stop Briselu", rekao je Orban.

Dodao je da su ovi izbori ojačali mirovnu politiku mađarske vlade i istakao da će "duplirati svoje napore da drži Mađarsku izvan rata".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa