Evropa

Savet EU o sastanku načelnika generalštaba: Saradnja sa Zapadnim Balkanom od najvećeg značaja

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2024

-

12:35

Savet EU o sastanku načelnika generalštaba: Saradnja sa Zapadnim Balkanom od najvećeg značaja
Savet EU o sastanku načelnika generalštaba: Saradnja sa Zapadnim Balkanom od najvećeg značaja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zapadni Balkan je region od geostrateškog značaja za EU zbog čega je saradnja sa zemljama te oblasti od najvećeg značaja, navodi se u danas objavljenom saopštenju Saveta EU povodom sastanka Vojnog komiteta EU (EUMC) u Budimpešti na kojem su učestvovali načelnici generalštaba 27 država članica EU i četiri partnera sa Zapadnog Balkana, uključujući načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića.

"Da bi se održalo strateško usklađivanje Zapadnog Balkana sa zajedničkim vrednostima, EUMC ima za cilj jačanje bezbednosne i odbrambene saradnje sa regionom", navodi se u saopštenju povodom sastanka EUMC na nivou načelnika generalštaba, koji je održan od 14. do 16. oktobra povodom mađarskog predsedavanja EU, a tokom kojeg je jedna od tema bilo i učešće Zapadnog Balkana u inicijativama Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike (ZBOP). 

Kako se napominje, strateški cilj je podrška zemljama Zapadnog Balkana da se suoče sa svojim domaćim bezbednosnim izazovima i podrška u njihovoj integraciji u EU.

"Unapređenje partnerstava kroz bilateralne/multilateralne sporazume, vojne inicijative EU o vojnom obrazovanju, obuci, kao i misije ZBOP poboljšaće vojnu interoperabilnost", dodaje se u saopštenju. 

Načelnici generalštaba 27 država članica EU i četiri partnera sa Zapadnog Balkana okupili su se kako bi zajedno oblikovali budućnost odbrane Evrope, "obezbeđujući slobodu, bezbednost i prosperitet za njene građane", dodaje se u saopštenju.

Pored učešća Zapadnog Balkana u inicijativama ZOBP, na dnevnom redu najviših vojnih zvaničnika EU bile su i teme pomorske operacije EU u severozapadnom Indijskom okeanu, ispunjavanje nivoa ambicija EU kroz ublažavanje nedostataka sposobnosti, Kapacitet EU za brzo raspoređivanje koji postiže punu operativnu sposobnost, kao i podrška Ukrajini i dalje koordinacija obuke i podrška oružanim snagama te zemlje.

Sastanci EUMC održavaju se dva puta godišnje na nivou načelnika generalštaba  kako bi se razgovaralo o trenutnom bezbednosnom okruženju i pružili najbolji mogući vojni saveti, što, kako se ocenjuje, EU čini još jačim i sposobnijim pružaocem bezbednosti za svoje države članice.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović učestvovao je 15. oktobra na sastanku Vojnog komiteta EU na nivou načelnika generalštabova održanom u Budimpešti gde su vođeni razgovori o doprinosu zemalja Zapadnog Balkana Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU i mogućnostima za dalje unapređenje saradnje.

Mojsilović je u svom izlaganju predstavio doprinos Srbije kroz učešće pripadnika Vojske Srbije u operacijama i misijama pod okriljem EU i u Borbenoj grupi EU "Helbrok".

Načelnik Generalštaba je, kako se navodi, potvrdio posvećenost Vojske Srbije izgradnji i očuvanju mira i bezbednosti u regionu, kao i daljem jačanju saradnje i poverenja sa zemaljama Zapadnog Balkana, ali i Evropskom unijom.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa