Briselske vesti

Savet EU usvojio listu kandidata predloženih za nove članove Komisije

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2024

-

07:29

Savet EU usvojio listu kandidata predloženih za nove članove Komisije
Savet EU usvojio listu kandidata predloženih za nove članove Komisije - Copyright AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Savet EU je, u dogovoru sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, usvojio listu kandidata koje predlaže da budu imenovani za članove novog sastava Komisije do 31. oktobra 2029. godine.

Među kandidatima koje Savet predlaže je i Marta Kos iz Slovenije, koju je Fon der Lajen predložila za komesarku za proširenje, kao i Kaja Kalas iz Estonije, koja je kandidat za visoku predstavnicu EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

Na spisku se nalaze i svi ostali kandidati koje je Fon der Lajen nedavno predložila za nove komesare EU, iako Savet nije objavio njihove predložene funkcije, već samo imena i zemlje porekla.

Odluka Saveta EU, kako se navodi u saopštenju objavljenom na njegovom sajtu, sada će biti prosleđena Evropskom parlamentu i objavljena u Službenom listu EU. Fon der Lajen je 17. septembra predstavila predlog sastava nove Evropske komisije, koja bi imala šest izvršnih potpredsednika, od kojih su četiri žene, među kojima je i Kalas.

Tereza Ribera iz Španije predložena je za potpredsednicu za konkurentnost, Hena Virkunen iz Finske za potpredsednicu za tehnologiju, a Rumunka Roksana Minzata za potpredsednicu za veštine i kompetenciju. Stefan Sežurne iz Francuske, prema predlogu Lajen, bio bi u novoj Komisiji izvršni potpredsednik zadužen za industriju i stratešku autonomiju, dok je Rafaele Fito iz Italije predložen za izvršnog potpredsednika za koheziju i reforme. Magnus Bruner iz Austrije bio bi komesar za unutrašnja pitanja i migracije, Ađa Labib iz Belgije za upravljanje krizama i jednakost, a Ekaterina Zaharijeva iz Bugarske za istraživanje i inovacije.

Dubravka Šuica iz Hrvatske u novoj Komisiji bila bi zadužena za Mediteran, a Kostas Kadis sa Kipra za ribarstvo i okeane. Čeh Jozef Sikela bi, prema predlogu Fon der Lajen, bio odgovoran za međunarodna partnerstva, Dan Jergenson iz Danske za energiju i stanovanje, a Apostolos Cicikosdtas iz Grčke za održivi transport i turizam.

Oliver Varhelji iz Mađarke postao bi komesar za zdravlje, a Majkl Mekgret iz Irske za demokratiju, pravdu i vladavinu prava. Valdis Dombrovskis iz Letonije bio bi komesar za ekonomiju i produktivnost, Litvanac Andrijus Kubilius komesar za odbranu i kosmos, Kristof Hansen iz Luksemburga za poljoprivredu i hranu.

Glen Mikalef sa Malte bio bi zadužen za mlade, kulturu i sport, Vopke Hoekstra iz Holandije za klimu, a Poljak Pjotr Serafin za budžet i javnu administraciju. Portugalka Marija Luis Albugerke bila bi zadužena za finansijske usluge, Maroš Šefčovič iz Slovačke za trgovinsku i ekonomsku bezbednost, transparentnost, a Džesika Rosval za životnu sredinu.

Svi kandidati za komesare moraju da prođu proces saslušanja u Evropskom parlamentu, koji mora da odobri celokupan sastav Komisije, a ima i mogućnost da blokira izbor nekog od kandidata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa