Evropa

Ko je Afroditi, grčka desničarka u EP: Protivi se migracijama, traži zabranu rada u školama pripadnicima LGBTQ zajednice

Komentari

Autor: Politico/Euronews Srbija

10/06/2024

-

20:45

Ko je Afroditi, grčka desničarka u EP: Protivi se migracijama, traži zabranu rada u školama pripadnicima LGBTQ zajednice
Ko je Afroditi, grčka desničarka u EP: Protivi se migracijama, traži zabranu rada u školama pripadnicima LGBTQ zajednice - Copyright Youtube/Afroditi Latinopoulou

veličina teksta

Aa Aa

Grčka stranka Glas razuma najveće je iznenađenje među partijama desnice na izborima za Evropski parlament održanim u toj zemlji.

Politico navodi da je ova stranka osigurala jedno poslaničko mesto u Briselu, a njega će zauzeti predsednica partije - Afroditi Latinopulu.

Atraktivna 33-godišnjakinja, rođena u Solunu, u svešteničkoj porodici, nije nova u politici. Još 2022. izbačena je iz vladajuće partije Nova demokratija premijera Kirjakosa Micotakisa.

Razlog za to bili su njeni komentari u vezi sa gojaznim ljudima koji su ocenjeni kao diskriminišući.

Latinopulu je takođe žestoki borac protiv abortusa i migranata, a želi i da pripadnicima LGBTQ zajednice zabrani rad u obrazovnom sistemu Grčke.

U decembru te godine našla se u fokusu javnosti pošto je žestoko kritikovala organizacije Thessaloniki Pride i Rainbow Families, koje su promovisale akciju u kojoj su drag queens čitale božićne priče deci iz vrtića i osnovcima.

"Oni nisu stručnjaci, nisu nikakav uzori, ne mogu da se obraćaju maloj deci. Tragično je što se događa i svi moramo da reagujemo", rekla je Afroditi i dodala: "Dalje ruke od naše dece".

Kontroverze koje je prate dodatno je pojačala prošle godine, kada je njena tadašnja stranka  odbijena prilikom registracije za lokalne izbore. Naime, Vrhovni sud je odlučio da partija Patrida - Afroditi Latinopulu ne može da učestvuje na izborima zbog problema sa imenom stranke.

Sud je jednoglasnom odlukom usvojio tužbu poslanika u odlasku Konstantinosa Bogdanosa, čija je partija Patriotske snage za promene poznata pod skraćenicom Patrida. Kada je Bogdanos, bivši poslanik Nove demokratije, osnovao Patridu u septembru 2022.  imenovao je Latinopulu za zamenika predsednika. Bogdanos je kasnije izbacio Latinopulu, ali je ona nastavila da formira novu stranku pod nazivom Patrida - Afroditi Latinopulu.

Youtube/Afroditi Latinopoulou

 

Konačno, u Evropski parlament ušla je kao deo stranke Glas razuma.

Grkinja je dodatno privukla pažnju prošle subote, u jednom od dana evropskih izbora, kada je na društvenim mrežama objavila snimak na kojem u ruci drži lubenicu, kopirajući šaljivi klip italijanske desničarske premijerke Đorđe Meloni sa dve dinje u rukama. 

Pre političke karijere, Afroditi se bavila tenisom, ali nije dogorala dalje od 1.067 mesta na svetu.

Inače, Afroditi će imati i "dobro društvo" u Briselu. Naime, u ultraortodoksna i ultrakonzervativna grčka partija Niki (Pobeda) takođe je osvojila dovoljno glasova da pošalje jednog poslanika EP u Brisel. Njih će predstavljati bivši model i fitnes instruktor Nikos Anadiotis.

Prošle godine, Anadiotis je rekao da je protiv zakona Nove demokratije koji legalizuje istopolne brakove i naveo da je homoseksualnost greh.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa