Evropa

RAT U UKRAJINI Bajden i Makron postigli dogovor o upotrebi zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

10/06/2024

-

07:57

RAT U UKRAJINI Bajden i Makron postigli dogovor o upotrebi zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini
RAT U UKRAJINI Bajden i Makron postigli dogovor o upotrebi zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini - Copyright Tanjug/AP/John Hamilton, Andriy Andriyenko, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 837 dana. Ukrajinska vojska tvrdi da je srušila najsavremeniji ruski avion SU-57, za šta je priložila i navodne satelitske snimke. U pitanju je, kako tvrdi Kijev, prvi pogodak u metu od početka rata na teritoriji Rusije. Borbe u Harkovskoj oblasti su nastavljene, a ukrajinska vojska tvrdi da i dalje kontroliše veći deo Vovčanska u toj oblasti, koji je u zoni ofanzive ruske vojske, dok predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da ruska vojska nije uspela da sprovede "harkovsku operaciju". Francuska i SAD su podržale ideju da se sredstva od zamrznute ruske imovine iskoriste za podršku Ukrajini, a Marija Zaharova je retoriku francuskog predsednika Emanuela Mkrona okarakterisala kao onu koja "gura Evropu ka katastrofi". 

Ključni događaji:

  • Zelenski: Rusi nisu uspeli da sprovedu "harkovsku operaciju"
  • Francuska i SAD podržavaju korišćenje profita ruske imovine za Ukrajinu
  • Zaharova: Makron agresivnom retorikom gura Evropu ka katastrofi
  • Ukrajina objavila satelitski snimak oborenog ruskog aviona Su-57
  • Petreus: Zapad da shvati da će Putin ratovati sa NATO ako pobedi u Ukrajini
  • Bajden i Makron postigli dogovor o upotrebi zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini: "SAD se pojave kad je potrebno"

             Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

17.14 Belorusija najavila nove nuklearne vežbe sa Rusijom

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je danas da će ta zemlja učestvovati u novim nuklearnim vežbama sa Rusijom.

Resorni ministar Viktor Krenjin rekao je da su te vežbe "reakcija na neuspešne pokušaje da se Belorusija uvuče u epidemiju revolucija i da bude slomljena ekonomskim sankcijama", ali i na planove nekih zapadnih zemalja da upotrebe vojnu silu protiv te zemlje, prenosi "Politico".

Ovo je drugi put da Belorusija i Rusija zajedno vežbaju razmeštanje nuklearnog oružja, a prva faza važbi održana je prošlog meseca.

Tanjug/AP

 

14.53 Šef ukrajinske agencije za obnovu podneo ostavku

Šef Državne agencije za obnovu i razvoj infrastrukture Ukrajine Mustafa Najem podneo je danas ostavku.

"Sam sam doneo odluku zbog sistemskih prepreka koje mi ne dozvoljavaju da nastavim da efikasno sprovodim svoja ovlašćenja", naveo je Najem na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, od novembra prošle godine tim Agencije počeo je da se suočava sa stalnim protivljenjem, otporom i stvaranjem lažnih prepreka, uključujući i kašnjenje u plaćanju odbrambenih utvrđenja.

Ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov rekao je da Najem nije razgovarao sa njim o smeni. Kako navodi Rojters, i Kubrakov i Najem, koji je imenovan u januaru 2023. godine, pomogli su u otkrivanju korpucije u zemlji.

13.55 Ruska vojska zauzela selo Staromajorske u Donjeckoj Narodnoj Republici

Grupa ruskih trupa "Vostok" zauzela je selo Staromajorske u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

"Jedinice grupe trupa "Vostok" nastavile su da napreduju u dubinu odbrane neprijatelja i oslobodile selo Staromajorske", navodi se u rezimeu toka specijalne vojne operacije, prenosi Ria novosti.

Tanjug AP/Libkos

 

U protekla 24 časa Oružane snage Ukrajine na ovom sektoru fronta izgubile su do 140 pripadnika vojske, dva vozila, top D-20, haubice FH-70 i D-30.

10.33 Devedeset država prijavilo učešće na samitu u Švajcarskoj

Devedeset država i organizacija do sada se prijavilo za učešće na mirovnom samitu za Ukrajinu, čiji će domaćin biti Švajcarska od 15. do 16. juna, saopštila je danas vlada u Bernu.

Na samitu bi trebalo da se razgovara i o oblastima od širokog međunarodnog značaja, kao što su potreba za nuklearnom i prehrambenom bezbednošću, sloboda plovidbe, kao i humanitarna pitanja kao što su ratni zarobljenici, rekao je švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis.

Rusija nije pozvana na samit,  ali je švajcarska vlada u saopštenju navela da će skup imati za cilj da "zajednički definiše mapu puta" kako da uključi Moskvu i Kijev u budući mirovni proces, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Švajcarska u januaru pristala da bude domaćin samita, na zahtev ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, i da je pokušala da pridobije podršku za to među zemljama koje imaju bolje odnose sa Moskvom od vodećih zapadnih sila.

09.02 Gladkov: Tri civila povređena u napadu na Šebekino u Belgorodskoj oblasti

Tri civila povređena su jutros u napadu ukrajinskih oružanih snaga na grad Šebekino u ruskoj Belgorodskoj oblasti, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Gladkov je na Telegramu naveo da u Šebekinu i i okolnim selima ima oštećenja na dalekovodima i da je delimično poremećeno i snabdevanje strujom, prenosi RIA Novosti.

U Belgorodu i Belgorodskoj oblasti jutros je bilo na snazi upozorenje na vazdušnu opasnost, koje je kasnije ukinuto. Belgorodska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

07.31 Kijev: Ruske trupe napale u Dnjepropetrovskoj oblasti

Ruska vojska je granatirala Nikopolj i Mirivsku zajednicu Dnjepropetrovske oblasti izvestio je načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Sergej Lisak. Ističe da su oštećeni su gasovodi i dalekovodi.

Lisak takođe navodi da su ruske trupe sinoć dva puta pogodile Nikopoljski okrug artiljerijom na opštinu Marganec i zajednicu Pokrovsk dronom kamikazom, prenosi Ukrinform.

07.00 Bajden i Makron postigli dogovor o upotrebi zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden postigao je sporazum sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o korišćenju profita od zamrznutih ruskih sredstava za pomoć Ukrajini.

Bajden je to izjavio tokom posete groblju američkih vojnika u mestu Belou u Francuskoj, gde je prethodnih dana bio na obeležavanju 80. godišnjice od savezničkog iskrcavanja u Normandiji i državnoj poseti Makronu, prenosi "Reuters".

Više o tome čitajte u posebnoj vesti.

Tanjug/AP Photo/Evan Vucci)

 

06.48 Bivši direktor CIA: Putin ratovati sa NATO ako pobedi u Ukrajini

Bivši direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Dejvid Petreus uputio je upozorenje Zapadnim zemljama da se probude jer će ruski predsednik Vladimir Putin ratovati sa NATO ako pobedi u ratu u Ukrajini.

"On je bio veoma jasan i mislim da je jasno, gledajući unazad, da je trebalo da slušamo tog pojedinca (Putina). On nam govori ono u šta veruje", rekao je Petreus u intervjuu za "The Sun".

Da bi pobedio Putina, istakao je Petreus, Zapad mora da učini sve što je moguće da bi pomogao Ukrajini.

"Ukrajinski rat bi mogao da se proširi u regionu ako Putin uspe u Ukrajini. On neće biti zadovoljan time da se zaustavli u Ukrajini. Moldavija bi očigledno bila sledeća, a posle to može biti Litvanija ili jedna od baltičkih država", naveo je Petreus.

On je ocenio da je ključ za pobedu Ukrajine brzo povećanje broja vojnika i vojne moći uz pomoć njenih Zapadnih saveznika.

AP/Jae C. Hong

 

06.25 Lavrov: Ako naoružavate našeg neprijatelja, onda ćemo sami odlučivati kako da odgovorimo

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su zemlje Zapada razumele predsednika Vladimira Putina kada je govorio o mogućim isporukama ruskog oružja u druge regione sveta kao odgovor na slanje oružja sa Zapada Ukrajini.

"Ne sumnjam da su čuli, ne sumnjam da će razumeti. Tamo još ima ljudi koji znaju da analiziraju, a ne bave se samo eskalacijom da bi ugodili svom radikalnom biračkom telu uoči neke predizborne kampanje. Mislim da su razumeli i izvukli zaključke", poručio je Lavrov.

Ruski ministar je napomenuo da je reč o "simetričnom odgovoru".

"Ako naoružavate našeg neprijatelja, onda ćemo sami odlučivati kako da odgovorimo na vaše neprijateljske akcije", upozorio je Lavrov, prenose RIA Novosti.

06.13 Ukrajina objavila satelitski snimak oborenog Su-57

Najnapredniji ruski višenamenski borbeni avion Su-57 prvi put je pogođen i oboren na aerodromu Ahtubinsk u Astrahanskoj oblasti unutar Rusije, 589 kilometara od linije fronta, objavila je ukrajinska agencija Ukrinform pozivajući se na saopštenje pres službe Odbrambene obaveštajne službe Ukrajine (DIU).

X/Defence intelligence of Ukraine

 

U saopštenju se navodi da je avion pogođen 8. juna "na teritoriji aerodroma Ahtubinsk u Astrahanskoj oblasti Ruske Federacije, 589 kilometara od linije fronta". Napominje se da o tome svedoče satelitski snimci na kojima se vidi da je 7. juna Su-57 bio netaknut, ali su se 8. juna u njegovoj blizini pojavili krateri od eksplozije i karakteristična mesta kao posledica požara.

Više pročitajte u odvojenoj vesti.

Komentari (0)

Evropa