Evropa

Vilders želi bivšeg šefa obaveštajne službe Holandije Dika Šufa za premijera

Komentari

Autor: Politico

28/05/2024

-

17:14

Vilders želi bivšeg šefa obaveštajne službe Holandije Dika Šufa za premijera
Vilders želi bivšeg šefa obaveštajne službe Holandije Dika Šufa za premijera - Copyright EPA-EFE/JEROEN JUMELET

veličina teksta

Aa Aa

Bivši šef holandske obaveštajne službe Dik Šuf ​​trebalo bi da vodi desničarsku vladu kao sledeći premijer Holandije, javili su holandski mediji u utorak, prenosi "Politico".

Šuf je izabran da predvodi koaliciju kojom dominira "Slobodarska partija" Gerta Vildersa (PVV), radikalna desničarska snaga koja je odnela iznenađujuću pobedu na izborima u novembru.

Vildersu se pridružuju liberalni VVD desnog centra odlazećeg premijera Marka Rutea, centristički "Novi društveni ugovor" (NSC) i "Pokret poljoprivrednika-građana" (BBB).

Šuf će održati konferenciju za novinare u utorak u 17 časova sa koalicionim pregovaračem Ričardom van Zvolom.

Dogovoreni osnovni principi rada koalicije

Četiri stranke su se složile da pokušaju da dodatno obuzdaju migraciju, povuku zakon koji bi ravnomerno raspoređivao migrante širom zemlje i pokušaju da ubede druge zemlje EU da Hagu daju mogućnost da se izvuče iz migracionih pravila evropskog bloka, piše "Politico".

Šuf, koji je trenutno najviši državni službenik u Ministarstvu pravde i bezbednosti, ima višedecenijsko iskustvo u politici. Prethodno je vodio Opštu obaveštajnu i bezbednosnu službu svoje zemlje (AIVD), a pre toga je bio šef Nacionalne agencije protiv terorizma. On je takođe upravljao nacionalnim autoritetom za odluke o migraciji i usluge između 1999. i 2003. godine, što je verovatno zapalo za oko radikalno desničarskom, antiislamskom Vildersu.

U intervjuu za holandski časopis "De Groene Amsterdammer" u martu, Šuf je rekao da "možemo da se nosimo" sa mogućim uticajem vlade predvođene PVV-om na vladavinu prava u Holandiji.

EPA-EFE/BART MAAT

 

Holandski emiteri NOS i RTL izvestili su o skorom unapređenju Šufa, do kojeg se došlo kroz proces koji je trajao skoro dve nedelje.

Prethodni kandidat za premijera Ronald Plasterk bio je primoran da odustane od nade da će predvoditi koaliciju, povlačeći se s funkcije pošto je pod istragom zbog spora oko patenta.

Šuf će sada biti uključen u raspodelu ministarstava na četiri stranke i pomoći Van Zvolu u pronalaženju kandidata za ključne uloge. Donji dom parlamenta dao je Van Zvolu rok do kraja juna da izvrši ovaj zadatak, nakon čega će holandski kralj potvrditi novu vladu. Poslednji korak je obično debata sa parlamentom, gde četiri stranke imaju jasnu većinu.

Uloga istražitelja u rušenju leta "MH17"

U svojstvu šefa borbe protiv terorizma Šuf je igrao ključnu ulogu u koordinaciji odgovora Holandije na rušenje leta MH17 iznad istočne Ukrajine od strane snaga pod ruskom kontrolom u kojem je poginulo 198 holandskih državljana.

Iako je to učvrstilo njegovu reputaciju stručnjaka za bezbednost u političkim krugovima, donelo je i kontroverze. Holandski mediji su 2015. objavili da je Šuf pokušao da vodi navodno nezavisnu istragu o vladinom postupanju sa krizom u vezi sa letom MH17.

Prema mejlovima koji su objavljeni u javnosti, Šuf je kritikovao autore izveštaja da su "preteški i previše negativni" u svojim zaključcima o odgovoru Holandije, ohrabrujući ih da ublaže svoju retoriku, što su posledično i učinili.

U to vreme Rute je branio Šufa i istragu, rekavši da autori izveštaja to i dalje podržavaju "100 odsto", zaključuje "Politico".

Komentari (0)

Evropa