Evropa

Kremlj reagovao na "antiruske" akcije: Britanski vojni ataše u Moskvi proglašen personom non grata u Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2024

-

21:40

Kremlj reagovao na "antiruske" akcije: Britanski vojni ataše u Moskvi proglašen personom non grata u Rusiji
Kremlj reagovao na "antiruske" akcije: Britanski vojni ataše u Moskvi proglašen personom non grata u Rusiji - Copyright Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Britanski vojni ataše u Moskvi Andrijan Kogil proglašen je personom non grata i mora da napusti Rusiju u roku od nedelju dana, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju, objavljenom na svom sajtu, ministarstvo je navelo da je danas pozvalo na razgovor predstavnika britanske ambasade u Moskvi kome je uložilo oštar protest zbog "neprijateljske i neosnovane odluke" koju su vlasti Velike Britanije donele 8. maja u vezi sa proterivanjem atašea za odbranu u ambasadi Rusije u Londonu.

"Britanski diplomata je obavešten da je, kao odgovor na pomenutu odluku, ataše za odbranu u ambasadi Velike Britanije u Moskvi, Andrijan Kogil, proglašen za "personu non grata" i mora da napusti teritoriju Ruske Federacije u roku od nedelju dana", navelo je ministarstvo, prenela je agencija Interfaks. 

Ističe se da je ta mera reakcija na "neprijateljske antiruske" akcije britanske strane, a da se  reakcija Rusije neće ograničiti samo na tu meru.

Ministarstvo napominje da će obavestiti London o daljim odgovorima Rusije na proterivanje ruskog atašea za obranu.

Britanski ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli rekao je da će Britanija proterati  vojnog atašea Ruske Federacije sa britanske teritorije.

Kleverli je reako pred britanskim parlamentom da će britanske vlasti takođe ukinuti status diplomatske imovine sa nekih objekata koji pripadaju Rusiji.

Osim toga, Kleverli je naveo da će London uvesti vizna ograničenja za ruske diplomate. 

Kleverli je te korake objasnio navodnom borbom protiv ruskih obaveštajnih aktivnosti na britanskoj teritoriji.

Grant Šaps: Odluka Rusije očajnički korak

Britanski ministar odbrane Grant Šaps ocenio je danas da je odluka Rusije da protera britanskog vojnog atašea "očajnički potez".

profimedia

 

"Rusko proterivanje britanskog atašea za odbranu je očajnički korak. Dok je ruski vojni ataše u Velikoj Britaniji delovao kao špijun, Putinov jedini problem sa našim diplomatama bio je to što su oni predstavljali nepokolebljivu podršku Velike Britanije Ukrajini pred ruskom ilegalnom i varvarskom invazijom", rekao je Šaps na platformi Iks.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa