Evropa

Salvinijeva stranka će zahtevati uklanjanje EU zastava ispred državnih institucija Italije

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2024

-

13:10

Salvinijeva stranka će zahtevati uklanjanje EU zastava ispred državnih institucija Italije
Salvinijeva stranka će zahtevati uklanjanje EU zastava ispred državnih institucija Italije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska partija krajnje desnice Liga saopštila je danas da će zahtevati promenu zakona kako bi se uklonila zastava Evropske unije iz zgrada državnih institucija.

Rojters navodi da predsednik Lige Mateo Salvini, koji je deo koalicije premijerke Đorđe Meloni, teži da prikupi glasove evroskeptika uoči evropskih izbora u junu.

Senator Klaudio Borgi, koji je kandidat na predstojećim EU izborima, poručio je da ispred kancelarija treba da se nađe italijanska trobojka zajedno sa zastavama pojedinačnih regiona.

Najavio je da će predstaviti nacrt zakona za poništavanje zakona iz 1998. godine, a kojim se zahteva da se zastava EU vijori u državnim institucijama.

Liga je deo krajnje desničarske grupe Identitet i demokratija (ID) u Evropskom parlamentu, koja uključuje francusku stranku Nacionalno okupljanje (RN), austrijsku Slobodarsku partiju (FPO) i partiju Alternativa za Nemačku (AfD).

Ova partija je na EU izborima osvojila 34 odsto glasova, dok ankete predviđaju da na predstojećim neće preći 9 odsto.

Očekuje se da Braća Italije Đorđe Meloni osvoje oko 27 odsto glasova, čime su postali najistaknutija desničarska italijanska partija.

U pokušaju da poboljša šanse Lige na evropskim izborima, Salvini je za kandidata imenovao generala Robreta Vanaćija, koji je prošle godine izazvao kontroverzu nakon što je objavio knjigu koja navodo omalovažava LGBT zajednicu, migrante, manjine i feministkinje, piše Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa