Evropa

Gabrijel Atal novi premijer Francuske, ujedno i najmlađi u istoriji

Komentari

Autor: Tanjug, BBC

09/01/2024

-

12:31

Gabrijel Atal novi premijer Francuske, ujedno i najmlađi u istoriji
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gabrijel Atal (34) imenovan je za novog novog premijera Francuske. Imenovanje se održalo dan nakon ostavke Elizabet Born.

Atal trenutno vrši funkciju ministra obrazovanja. Sa 34 godine, on je najmlađi premijer ikada u modernoj francuskoj istoriji, prestigavši čak i socijalistu Lorana Fabijusa koji je imao 37 godina kada ga je imenovao Fransoa Miteran 1984. godine, piše BBC.

Atal je prvi francuski premijer koji je javno deklarisani homoseksualac, a za vreme prvog mandata francuskog predsednika Emanuela Makrona, bio je u romantičnoj vezi sa Makronovim političkim savetnikom Stefanom Sežurneom.

Socijalističkoj partiji pristupio je kada je imao 17 godina, a za vreme pandemije virusa korona, imenovan je za portparola vlade, što je bila prva značajnija javna funkcija koju je obavljao.

Prošle godine izabran je za ministra nacionalnog obrazovanja, a prva odluka koju je doneo na toj funkciji bila je zabrana nošenja abaje u državnim školama, muslimanske ženske odeće koja pokriva celo telo, čime je dobio na popularnosti kod konzervativnih birača, iako potiče sa levice.

Atal zamenjuje Elizabet Born, koja je podnela ostavku nakon 20 meseci na funkciji. Born se tokom čitavog trajanja mandata borila sa nedostatkom većine u parlamentu.

 

 

Komentari (0)

Evropa