Evropa

Istorijska pobeda austrijske desnice naklonjene Srbiji: Da li bi "koalicija gubitnika" mogla da osujeti planove FPO

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2024

-

17:00

Istorijska pobeda austrijske desnice naklonjene Srbiji: Da li bi "koalicija gubitnika" mogla da osujeti planove FPO
Herbert Kikl - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Desničarska Slobodarska partija Austrije (FPO) ostvarila je istorijski uspeh pobedom na parlamentarnim izborima u nedelju sa osvojenih 29,2 odsto glasova, što je za 13 procentnih poena više nego na prošlim izborima. Vladajuća koalicija Narodne partije Austrije (OVP) sa 26,5 odsto i Zelenih sa 7,4 odsto doživela je debakl, izgubivši ukupno oko 17 procentnih poena i više ne može da formira vladu. To je najveći gubitak birača izmeđa dva glasanja u istoriji OVP-a, dok je izlaznost bila 78 odsto.

"Ušli smo u istoriju Austrije jer je ovo prvi put da je Slobodarska partija broj 1 na parlamentarnim izborima i morate da se zamislite koliko smo daleko stigli", rekao je lider FPO Herbert Kikl (55), u pobedničkom govoru i dodao:

"Otvorili smo vrata nove ere. Sada ćemo napisati novo poglavlje austrijske istorije. Imao sam neki osećaj tokom diskusije sa drugim partijama da su u nekakvom šoku i da se ponašaju kao da se izbori nisu ni dogodili. Daću im još dva, tri dana da razmisle. Nadajmo se da će se prizvati pameti. To bi bilo u njihovom interesu."

Tanjug/AP

 

Ovaj rezultat odražava širi trend uspona desnice u Evropi, gde su najsokoriji primeri francusko Nacionalno okupljanje (RN), koje je imalo 33 odsto glasova u prvom krugu izbora, kao i Aleternativa za Nemačku (AfD), koja je na lokalnim izborima u Turingiji takođe dobila trećinu glasova, dok je u Brandenburgu sa 29,2 odsto bila za 1,7 procentnih poena iza Socijaldemokratske partije kancelara Olafa Šolca.

S obzirom na jako slične programe RN-a, FPO-a i AfD-a i teme na koje koje su se fokusirali tokom kampanje, deluje da birači širom Evropske unije imaju suštinski iste zamerke za partije na vlasti - rast cena i imigracije. 

Glavne ideje FPO-a predstavljene su u manifestu "Tvrđava Austrija. Tvrđava slobode", koji podrazumeva potpunu obustavu imigracije i deportaciju migranata, posebno u Siriju i Avganistan, i zabranu poličkog delovanja islama. Što se ekonomije tiče zalaže se za rezanje poreza i deregulaciju kako bi se oživeo privatni sektor, ograničavanje cena osnovnih namirnica u cilju obuzdavanja inflacije i ograničavanje socijalne pomoći na Austrijance, kako bi se dodatno obeshrabrila imigracija. 

Treba napomenuti i da je biračima FPO, prema predizbornoj anketi, sam Kikl mnogo manje bitan od ideja za koje se ova stranka zalaže. Naime, samo dva procenata reklo je da zbog ovog lidera oštrog jezika glasa za FPO. Samog Kikla austrijski mediji su predstavljali kao pedantnog čoveka teškog za saradnju koji je iz pozadine vukao političke konce i pisao govore svojim prethodnicima. Ne važi za harizmatičnog govornika, mada njegovi govori u parlamentu, gde oštro proziva vladu i kritikuje "smrad i buđ" u zemlji, često završavaju na naslovnicama. 

Tanjug/AP

 

Kikl se takođe protivio oštrim merama za vreme pandemije koronavirusa, koje su izazvale ogromne poremećaje na tržištu. Kada je posle toga usledio talas inflacije, broj "gubitnika" ekonomske krize je porastao i priklonio se najjačem glasu protiv vladine politike koju smatraju odgovornom za svoje nedaće.

Analizu izbora u Austriji, autorke emisije Euronews Svet Nataše Đulić-Banović možete pogledati u videu ispod.

Euronews

Veliki broj Austrijanaca je nezadovoljan i priklanja se FPO

Austrijska televizija ORF je u prvi plan svoje analize izbornih rezultata stavila upravo imigraciju i inflaciju, dva problema koja su se visoko kotirala među biračima pred izbore.

"Predizborna anketa ORF-a je vrlo jasno pokazala da postoji veoma velika grupa nezadovoljnih ljudi, i to nije ništa novo na ovim izborima. Videli smo i na prethodnim izborima da je FPO posebno uspešan u kontroli ove grupe nezadovoljnih kojima se obraća. Tematski, možda su veliki problemi koji su pogađali ljude u predizbornom periodu bili inflacija, imigracija, a takođe i zdravstvo i socijalna zaštita", kazala je za austrijsku televiziju politička analitičarka Katrin Praprotni i posebno skrenula pažnju na uspeh FPO u njenoj pokrajini Štajerskoj.

AP/Theresa Wey

 

Upadljiv je i uspeh FPO u ruralnim predelima i na jugu zemlje. Mapa rezultata po opštinama prikazuje pretežno njihovu tamno plavu boju, sa svetlo plavim OVP-om na severu i zapadu zemlje, dok su crvena "ostrva", pretežno u gradskim centrima, pripala Socijaldemokratskoj partiji (SPO).

Evroskepticizam i protivljenje slanju oružane pomoći Ukrajini su dva stuba spoljne politike koja FPO deli sa drugim partijama "antisistemske" desnice u Evropi, zajedno sa Fidesom mađarskog premijera Viktora Orbana. U nekim stavovima čak ide dalje od RN-a i AfD-a, jer Austrija nije članica NATO, a zalaže se i za potpuno ukidanje sankcija Rusiji jer "škode Austriji više nego njoj". 

FPO se oštro protivi nezavisnosti tzv. Kosova

Briselu bi moglo da "bode oči" i oštro protivljenje FPO nezavisnosti tzv. Kosova. Naime, šef poslaničkog kluba FPO Maksimilijan Kraus i poslanik Anton Mahdalik podneli su u junu rezoluciju u parlamentu, kojom se osuđuje narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

"Kosovo je bilo deo Srbije i suprotno međunarodnom pravu, NATO bombardovanjem 1999. otcepljeno je od Srbije i do danas ga nije većina država priznala kao nezavisnu državu. Priznanjem Kosova od strane SAD i evropskih država je, ne samo prekršen i pogažen suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, već i Rezolucija UN 1244, koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", naveo je FPO tada.

Zbog toga, smatraju, austrijska vlada nije smela da prizna Kosovo.

"Godinama, nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo ostaje osporeno i značajne zemlje šitm sveta ga ne prznaju. I odnosi sa Srbijom su tenzični i nedavno se dalje pogoršali. Na tom prostoru albanska, albansko muslimanska većina stoji nasuprot srpskoj pravoslavnoj manjini. Prava i političko samoopredeljenje srpske manjine se i dalje ne garantuju“, napominje se u dokumentu.

Koalicije nema na vidiku: Mogući su "nemački" i "mađarski" scenario

Situacija u Austriji je slična kao prethodno u Francuskoj, gde su se "sistemske" partije dogovorile da u drugom krugu izbora formiraju "zid" protiv RN-a, i da bez obzira na svoja politička uverenja podrže kandidate koji imaju najveće šanse da pobede "nesistemsku" desnicu. Taj plan je uspeo i RN je na kraju završila na trećem mestu.  

Za sada je makar minimalno interesovanje za koaliciju sa FPO izrazio jedino OVP, ali samo ako Kikl ne bude njen deo. Aktuelni kancelar Karl Nehamer je posebno netrpeljiv prema lideru FPO i često je ulazio u političke okršaje sa njim.

"Bio sam jasan. Ono što sam pričao pre izbora ostaje. Nikada nisam isključio Slobodarsku partiju u celini. Ali Herbert Kikl, koji veruje u teorije zavere, optužuje Svetsku zdravstvenu organizaciju da je svetska vlada i da je Forum u Davosu pripremni sastanak o dominaciji svetom, ne može svesno i odgovorno da vodi državu", kazao je Nehamer.

Tanjug/AP

 

Na temu "zida" protiv FPO je pisao i Bloomberg, uz konstataciju da će sada mejnstrim partije pokrenuti koalicione pregovore, "prateći primer Francuske i Nemačke". Kao mogućnost se navodi udruživanje snaga levičarskog SPO-a i OVP-a desnog centra, koji bi uz neku manju partiju mogli da pređu 50 odsto. Međutim, Bloomberg navodi da bi to u budućnosti moglo da ih skupo košta i da bi Kikl sa pravom mogao da kaže građanima da se formira "koalicija gubitnika".

FPO bi takođe mogao da izađe pred birače sa porukom o disfunkcionalnosti i nestabilnosti potencijalne koalicije, što bi potencijalno ojačalo podršku desnici. Najupadljivi primer "gubitničke koalicije" bio bi da se trenutnoj vladi OVP i Zelenih pridoda SPO, kako bi prve dve strnke ostale na vlasti uprkos istorijskoj katastrofi na izborima.

U svojoj analizi izbora, nemački list Tagesspiegel navodi da je pred Austrijom sada "Problem zvani Kikl". Na samom početku se poziva na navodni strah građana od zaokreta zemlje ka "esktremnoj" desnici i izjave birača u Beču o tome koliko ih plaši Kikl.

Ovaj rezultat je znak za uzbunu svim ostalim partijama rekla je za nemački list politikološkinja Katrin Štajner-Hemerle sa Karintija univerziteta u austrijskom Filahu, takođe praveći jasnu razliku između "sistemskih" i "nesistemskih" partija. 

"Morate razmisliti šta je pošlo po zlu. OVP i SPO su ti koji su izgubili toliko kredibiliteta, poverenja i profesionalizma. Slobodarska partija je imala koristi od ovoga, i nije imala puno problema da eksploatiše i isprovocira ove strahove", kazala je ona.

Prema Tagesspiegel-u, Kikl neće uspeti da postane kancelar i preuredi zemlju "po uzoru na njegovog idola Orbana", uprkos tome što je pobedio na izborima. Navodi se da je izvesnije da Nehamer preživi na vlasti, ako partija nastavi da ga podržava. 

"Ovo je bolan rezultat za OVP, ali njihova stratna pozicija ipak nije loša. Oni odlučuju sa kim će da vladaju", smatra Štajner-Hemerle.

Tanjug/AP

 

Ipak ostavlja prostora za moguću koaliciju FPO-OVP.

"Po pitanju sadržaja, oni se preklapaju u ekonomiji i migracijama, iako postoje velike razlike u sankcijama EU protiv Rusije i samim merama u vezi sa imigracijom, tako da neki zahtevi nisu prihvatljivi za OVP", kazala je politikološkinja.

Štajner-Hemerle kao opciju predlaže i da se Kikl na neki način sakrije i da mu se umesto kancelarske pozicije ponudi predsedavanje skupštinom, kako bi OVP eventualno pristao na koaliciju.

Austrijska verzija "Semafor" koalicije

Sa druge strane, Tagesspiegel piše i o mogućnosti nemačkog scenarija, to jest tročlane koalicija po uzoru na "Semafor", koji čine Socijaldemokratska partija kancelara Olafa Šolca, uz pomoć Zelenih i Slobodne demokratske partije. U pitanju je veoma nepopularan savez sa oko 29 odsto podrške, po INSA anketi sa početka septembra, pa poređenje sa "koalicijom gubitnika" deluje prikladno.

Austrijska verzija bi se sastojala od OVP, SPO i liberalnog NEOS-a, ali takve široke koalicije su jako nepopularne među biračima zbog konstantnih svađi i nemogućnosti da ostvare napredak po raznim pitanjima.  

Primera radi, OVP se nedavno žestoko posvađao sa partnerima iz koalicije - Zelenima. Ministarka za životnu sredinu Leonore Gevesler pristala je na zakon o renaturaciji EU, uprkos odbijanju kancelara Nehamera, što je izazvalo ogorčenje u OVP i pohvale od strane njenih partijskih drugova.

Tajani: Sprečiti da desnica dođe na vlast po uzoru na Francusku; Le Pen: Pobeda koja potvrđuje trijumf naroda

Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani je, reagujući na pobedu FPO, izrazio želju da se spreči dolazak desničara na vlast, po uzoru na Francusku. On je izjavio da je Austriji potrebna vlada na čelu sa konzervativcima koja isključuje FPO.

"Političke bitke se uvek dobijaju u centru kako bi se krajnja desnica i krajnja levica sprečile da načine štetu", rekao je Tajani, a prenosi ANSA.

profimedia

 

S druge strane, čestitke Slobodarskoj partiji i Kiklu došle su od Viktora Orbana, Matea Salvinija, Gerta Vildersa i Marin Le Pen.

Gert Vilders, lider Partije za slobodu u Holandiji, napisao je na društvenim mrežama: „Mi pobeđujemo! Vremena se menjaju! Identitet, suverenitet, sloboda i ukidanje ilegalne imigracije/azila je ono za čim žude desetine miliona Evropljana!”

Liderka francuskog Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen rekla je da je „oduševljena“ pobedom FPO-a, koja "potvrđuje trijumf naroda".

Lider italijanske lige, zamenik premijera Mateo Salvini, nazvao je to "istorijskim danom u ime promena".

"One koji govore o 'krajnjoj desnici' podsećamo da je u Beču jedina ekstremna stvar želja za promenom koja vraća vrednosti posla, porodice i bezbednosti u centar", dodao je Salvini.

Komentari (0)

Evropa