Region

Bračni par iz Jablanice u poplavi izgubio osam članova porodice: Pod ruševinama pronalazili tela najbližih

Komentari

Autor: Avaz.ba

05/10/2024

-

20:06

Bračni par iz Jablanice u poplavi izgubio osam članova porodice: Pod ruševinama pronalazili tela najbližih
Tanjug/AP/Armin Durgut - Copyright Tanjug/AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Zamenica ministra za ljudska prava i izbeglice BiH Duška Jurišić bila je danas u Donjoj Jablanici, mestu koje je najgore prošlo u poplavama i klizištima. Broj stradalih osoba u nezapamćenoj tragediji popeo se na 18.

"Pakao je prošao bračni par Imamović iz Donje Jablanice. Užas udara bujice, koja je nosila ogromne količine kamenja, zamenila je neverica, jer su kuće njegove sestre i brata zbrisane s lica zemlje. Samo u jednom trenu izgubili su osam članova porodice. Ne mogu se oporaviti od šoka pogotovo što su i sami učestvovali u potrazi pod ruševinama i pronalazili beživotna tela svojih najbližih. Miji Karamehić Abazović i meni je bilo suđeno da prvi susret sa preživelim žiteljima Donje Jablanice upravo bude sa ovim bračnim parom, koji je pretrpeo najteže gubitke", navela je Jurišić na društvenim mrežama.

Dodala je da su upoznale i Amru i Semira Jahića. 

"Zahvaljujući Amrinoj neverovatnoj pribranosti, spašen je život njihovog sina, Semirov i život nekolicine komšija, koji su utočište potražili u njihovoj kući. Amra je noseći četvorogodišnjeg dečaka uspela da prepliva stotine metara kroz nabujalu vodu i mulj, dok su ostali oslonac u vodi do dolaska na čvrsto tlo potražili na kompresoru, koji je plutao", napisala je ona.

Tanjug/AP/Armin Durgut

 

Jasminka i Mumin Maslo su među onim stanovnicima Donje Jablanice, čija je kuća neoštećena, međutim nemaju ni vode ni struje, napisala je Jurišić. I Ifeta Begović je ostala bez doma. 

"Uprkos tome što se mali broj žitelja, koji su satima bili odsečeni zbog blokiranih i oštećenih saobraćajnica, našao prepuštenim samima sebi u misiji spašavanja ljudskih života, Ifetu su s njenom ćerkom s poteškoćama u razvoju dva puta premeštali kako bi im našli adekvatan smeštaj i njegu. Dan posle suočavaju se s nestašicom elementarnih stvari, presvlake, obuće, jer je većina domove napustila u papučama i pidžamama", navodi Jurišić. 

Tanjug/AP/Armin Durgut

 

Ipak glavna poruka ove objave je da će žiteljima Donje Jablanice kao i drugih mesta pogođenih poplavama biti potrebna dugoročna pomoć.

"Ne jurite. Biće vremena i prilika. Operativni centri moraju imati jasan uvid u potrebe ugroženih stanovnika, plan za dugoročniji adekvatan smeštaj i snabdevanje namirnicama, potrebnom odećom, obućom, lekovima, njegom, ali i psihološkom podrškom - navela je Jurišić i dodala:

"Ljudi u naseljima pogođenim bujicama, u opštinama Jablanica, Konjic, Fojnica, Kiseljak... ne smeju biti zaboravljeni za 10 dana. Nikad ne reci "nikad", ali sudeći po angažmanu svih nivoa vlasti, te humanitarnih organizacija (pre svega pomozi.ba) to se neće desiti".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa