Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Zelenski najavio kada će predstaviti plan pobede: Sadrži "konkretne korake za pravedan završetak rata"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2024

-

09:27

RAT U UKRAJINI Zelenski najavio kada će predstaviti plan pobede: Sadrži "konkretne korake za pravedan završetak rata"
RAT U UKRAJINI Zelenski najavio kada će predstaviti plan pobede: Sadrži "konkretne korake za pravedan završetak rata" - Copyright Tanjug/AP/Ukrainian Emergency Service/Evgeniy Maloletka/Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 953 dana. Ruski predsednik Vladimir Putin skinuo je talibane sa liste terorista, na koju su stavljeni 2003. godine, javlja ruska agencija Tass. Putin je u maju izjavio da Rusija avganistanski talibanski pokret smatra saveznikom u borbi protiv terorizma. Pokret je zvanično zabranjen u Rusiji, iako Kremlj postepeno gradi veze s talibanima otkako su preuzeli vlast u Avganistanu u avgustu 2021, nakon što su se snage predvođene SAD povukle nakon 20 godina rata.

Ključni događaji:

  • TASS: Putin skinuo talibane sa liste terorista

  • Zelenski posetio Sumsku oblast koja se graniči sa ruskom Kurskom oblasti
  • Lukašenko: Ako Poljaci pokušaju da otcepe zapad Ukrajine,Minsk će podržati Ukrajinu
  • U Letoniji prikupljeno 200.000 evra za ukrajinsku jedinicu Azov

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu


18.20 Ukrajinsko tužilaštvo istražuje ubistvo četiri ukrajinska zarobljenika u Vovčansku

Regionalni tužilac u Harkovu Oleksandr Filčakov saopštio je danas da su ruske snage pogubile četiri ukrajinska vojnika na teritoriji fabrike agregata u Vovčansku u Harkovskoj oblasti.

"Tužioci su do danas već započeli pretpretresnu istragu o činjenici kršenja zakona i običaja ratovanja u vezi sa namernim ubistvom četvorice ratnih zarobljenika - pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, koje su pogubile Oružane snage Rusije. Ruska vojska po naređenju komande u leto 2024. godine na teritoriji fabrike agregata u gradu Vovčansku", rekao je Filčakov, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, činjenično stanje utvrđuje se u saradnji sa Glavnom obaveštajnom upravom Ministarstva odbrane Ukrajine, a povod za istragu je ispitivanje ruskih ratnih zarobljenika koji su svedočili o izvršenju navedenog zločina.

"Naravno, istraga ovakvih zločina ima svoje poteškoće, posebno zbog neprijateljstava koja otežavaju pristup mestu događaja. Međutim, ovaj slučaj je jedinstven, jer je osoba koja bi mogla da bude osumnjičena u navedenom postupku takođe u ukrajinskom zarobljeništvu", rekao je Filčakov.

Kako je prenela ukrajinska agencija, 24. septembra specijalne jedinice GUR MOU  potpuno su oslobodile teritoriju fabrike agregata u Vovčansku, uništivši desetine boraca elitnih jedinica ruskih snaga i popunivši fond za razmenu zarobljenika. 

18.03 Rumunsko MO: Pronađeni ostaci ruskog drona, nema povređenih ili štete 

U Rumuniji je ponovo pronađene krhotine ruskog drona, saopštilo je rumunsko Ministarstvo odbrane, prenosi NewsMaker.

Ostaci drona nalazili su se u blizini kanala Licov, kod ušća u pritoku Dunava. 

"Usled pada bespilotne letelice nije bilo razaranja, a povređenih nije bilo", navodi se u sasopštenju.

Ministarstvo odbrane Rumunije osudilo je ruske napade na civilnu infrastrukturu Ukrajine a krhotine drona poslate su na ispitivanje.

Prethodno, Ministarstvo je saopštilo da su u noći 2. oktobra u vazduh lansirana dva rumunska F-16 i dva španska borbena aviona F-18 radi praćenja situacije u vezi sa još jednim napadom ruskih dronova na teritoriju Ukrajine.

17.39 Zelenski: Predstavljanje plana za pobedu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je danas da će 12. oktobra na sastanku u Ramštajnu predstaviti svoj plan za pobedu, sa jasnim, konkretnim koracima za okončanje rata sa Rusijom.

Zelenski će plan izneti u američkoj vojnoj bazi u Nemačkoj, gde će se sastati Kontakt grupa za odbranu Ukrajine, a skupu će prisustvovati i američki predsednik Džo Bajden, prenosi Politiko.

"Predstavićemo Plan pobede i jasne, konkretne korake za pravedan završetak rata. Odlučnost partnera i jačanje Ukrajine je ono što može da zaustavi rusku agresiju, rekao je Zelenski.

11.36 Ruski tužilac traži 7 godina zatvora za Amerikanca koga optužuje da se borio za Ukrajinu

Rusko državno tužilaštvo zatražilo je kaznu od sedam godina zatvora za 72-godišnjeg Amerikanca Stivena Habarda koga Rusija optužuje da se borio kao plaćenik za Ukrajinu, javlja Interfaks. Tužilaštvo je zatražilo da Habard bude zatvoren u koloniji sa maksimalnim obezbeđenjem. Habard je optužen da je potpisao ugovor sa ukrajinskom jedinicom teritorijalne odbrane u gradu Izjumu na istoku Ukrajine u ​​februaru 2014. godine da dobija nadoknadu od 1.000 dolara mesečno da bi se borio na ukrajinskoj strani.

11.15 Zelenski: Na sastanku 12. oktobra biće predstavljen plan pobede

Ukrajina će na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine koji će biti održan 12. oktobra u Ramštajnu u Nemačkoj predstaviti "plan pobede", kojim se predviđaju koraci za okončanje rata sa Rusijom, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Spremamo se za Ramštajn 12. oktobra. Ovo će biti 25. susret, ali prvi na nivou lidera. Predstavićemo plan pobede, jasne, konkretne korake za pravedan završetak rata. Odlučnost partnerskih zemalja i jačanje Ukrajine je ono što može da zaustavi rusku agresiju", naveo je Zelenski na Telegramu.

10.30 Ubijen zaposleni u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Zaposleni u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugu Ukrajine, koju kontroliše Rusija, poginuo je u eksploziji automobila, piše Rojters. Ukrajinska vojna obaveštajna služba pozdravila je ovaj incident u Zaporožju na "Telegramu", ali nije preuzela odgovornost za taj slučaj.

Ruski istražni komitet, koji istražuje teške zločine, saopštio je da je zaposleni Andrej Korotkij preminuo nakon što je bomba postavljena ispod njegovog automobila eksplodirala u blizini njegove kuće u gradu Energodar.

09.08 Devet osoba povređeno u ukrajinskom napadu dronom na Gorlovku u Donjecku

Devet osoba povređeno je jutros u ukrajinskom napadu dronom na Gorlovku u Donjecku, izjavio je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko. Prihodko je napisao na Telegramu da je u napadu pogođen autobus, kao i jedna od gradskih upravnih zgrada, prenosi RIA Novosti. Gorlovka se nalazi 50 kilometara severno od Donjecka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), čije je pripajanje proglasila Rusija.

07.48 Zelenski: Operacija u Kursku motivisale one koji daju pakete podrške Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je tokom posete Sumskoj oblasti, odakle je Ukrajina u avgustu pokrenula veliki upad u susednu rusku Kursku oblast, da je ta operacija mnogo pomogla da se motivišu oni koji daju pakete podrške Ukrajini.

"Ključno je da se shvati da je operacija Kursk zaista strateška stvar, nešto što dodaje motivaciju našim partnerima, motivaciju da budemo uz Ukrajinu, da budemo odlučniji i da izvršimo pritisak na Rusiju", naveo je Zelenski u Telegramu, a preneo Rojters.

07.15 U Letoniji prikupljeno 200.000 evra za ukrajinsku jedinicu Azov

Letonski dobrovoljci prikupili su oko 200.000 evra donacija i iskoristili ih za kupovinu pomoći za borce brigade Nacionalne garde Ukrajine "Azov", koja će biti poslata tokom oktobra, javlja letonski portal LSM.lv.

Paket pomoći za Azov, koji je sastavljen u Letoniji, uključuje više od 100 FPV dronova letonske proizvodnje, kamione, dva terenska vozila i devet generatora, preneo je portal.

06.55 Zelenski posetio Sumsku oblast koja se graniči sa ruskom Kurskom oblasti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u petak je posetio severnu Sumsku oblast.

"Danas sam započeo putovanje u Sumsku oblast sastankom sa našim vojnicima koji se bore u Kurskoj oblasti, braneći naše pogranične regione i celu državu", napisao je on na Telegramu, preneo je Rojters.

06.40 Lukašenko: Ako Poljaci pokušaju da otcepe zapad Ukrajine, Minsk će podržati Ukrajinu

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da će, ukoliko Poljaci pokušaju da otcepe zapad Ukrajine, beloruska strana pružiti podršku Ukrajincima.

"I zapadna Belorusija i zapadna Ukrajina, to je za nas neprihvatljivo... jer shvatamo da ćemo mi biti sledeći", rekao je beloruski lider tokom posete Brestskoj oblasti, preneo je TASS.

06.31 TASS: Putin skinuo talibane sa liste terorista

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je odluka o uklanjanju talibana s liste terorističkih organizacija "doneta na najvišem nivou", objavio je TASS. 

Odluku je potrebno popratiti zakonskim procedurama kako bi postala zakonita, rekao je predstavnik ruskog predsednika za Avganistan Zamir Kabulov.

Putin je u maju izjavio da Rusija afganistanski talibanski pokret smatra saveznikom u borbi protiv terorizma. 

Komentari (0)

Evropa