Region

Hidrolog RHMZ za Euronews Srbija: Scenario iz BiH je isključen u Srbiji, očekuje se povećanje vodostaja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2024

-

17:16

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Borba sa poplavama u Bosni i Hercegovini ne prestaje, a najteža situacija je u opštini Jablanica, gde je po pojedinim delovima te opštine voda došla do krovova kuća. Portparol vlade Hercegovačko-Neretvanske županije Darko Juka rekao je da je u jučerašnjim katastrofalnim poplavama, odronima i klizištima zvanično nastradalo 13 osoba, a da se deset vodi kao nestalo. 

On kaže da su neke osobe više puta prijavljivane kao mrtve, što je dovelo do zabune u ukupnom broju žrtava. Teška situacija je i na području opština Konjic, Kiseljak, Vojnica i Kreševo. Poplava je pokrenula i odrone, i prouzrokovala ogromne probleme stanovnicima tih opština. Vlada Federacije BiH proglasila je stanje prirodne nesreće na području tog entiteta. 

O uzrocima katastrofe u BiH i opasnosti od prelivanja poplavnog talasa na Srbiju za Euronews Srbija govorio je hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković. Stručnjak navodi da je ovako težak scenario potpuno isključen u našoj zemlji, te da će biti zabeležni samo značajni porasti vodostaja.

Što se uzroka katastrofe u susedstvu tiče Vladiković navodi da je kriv vrlo jak ciklon koji je tu bio prisutan od utorka uveče

 
"Naša ustanova RHMZ je to revnosno pratila. Tu se videlo da je jak ciklon, da će zahvatiti, posle Italije, da će na red doći Slovenija, Hrvatska, oba entiteta BIH i Crna Gora, a mi smo negde bili na obodu tog ciklona. Tako da, puštajući naše modele, kako meteorološke, tako i hidrološke, smo imali jasnu sliku da kod nas to neće predstavljati ipak neki značajni problem, ali na području uzvodnom, znači u ove četiri, države, će biti značajnih problema. Po tom hidrološkom modelu je bilo jasno da na reci Savi narednih dana, a izdali smo i hidrološku najavu, kod nas će biti umerenih i većih porasta vodostaja zbog ovoga, ali neće biti prevaziđene granice redovne odbrane od poplava", objašnjava stručnjak.

Ciklon koji je zahvatio region je imao kombinaciju užasnih padavina i jakog vetra, ističe Vladiković.

"To je ono što je posebno, bilo je problema i na području Karlovca u Dalmaciji Hrvatskoj, na području Zagreba. Tu je za jednu noć registrovano padanje od četiri metra, ali ne toliko kao što je to bilo na ovom području. Samo da pojasnim za vaše gledaoce i za vas, da je to baš najugroženije područje, gornja Jablanica, sliv reke Neretve koja ide ka Jadranskom moru. To je, da kažemo, drugi sliv. A gornji sliv, znači sve što je, severnije, to pripada slivu reke Save", kazao je naš sagovornik.

Hidrolog isključuje mogućnost prelivanja poplava preko Save u našu zemlju, objašnjavajući da je najveća opasnost u slivu Neretve.  

"A ovo gore, to je ono što nam stiže, znači sve što je ka Sarajevu, Doboju, to ulazi u reku Bosnu i to stiže ka nama, to je pritoka reke Save. Isto tako u Crnoj Gori je bilo jako puno padavina, na Durmitoru je za 24 časa registrovano oko 220 mm, što je značajna količina. To sve ulazi u reku Drinu, ide ka nama, međutim, još jednom ponavljam, ovaj scenario kod nas u ovoj epizodi je potpuno isključen i imaćemo samo značajne poraste, ali i zbog prethodnog sušnog perioda ima puno prostora u reci Savi, tako da neće stići ni do prve granice, odnosno redovne odbrane od poplava", rekao je Vladiković i dodao da nema opasnosti ni na drugim rekama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa