Region

Mandić i Knežević: Iniciraćemo parlamentarnu istragu o ubistvu Jovanovića i Bulatovića

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2024

-

15:27

Mandić i Knežević: Iniciraćemo parlamentarnu istragu o ubistvu Jovanovića i Bulatovića
Tanjug/Marko Đoković - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Poslanički klub Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP) u crnogorskom parlamentu iniciraće otvaranje parlamentarne istrage i formiranje anketnog odbora radi prikupljanja informacija o postupanju državnih organa u slučajevima prebijanja političara i novinara, kao i ubistvu Pavla Bulatovića, dok je bio na funkciji ministra odbrane bivše SRJ.

To je na konferenciji za novinare najavio predsednik Skupštine i lider NSD-a, Andrija Mandić.

Predložiće, kazao je, i formiranje anketnog odbora koji će prikupiti činjenice o postupanju državnih i drugih subjekata u slučaju prebijanja tadašnjeg poslanika crnogorske Skupštine Duška Jovanovića 2000. godine, Gojka Mitrovića, Radovana Aleksića, Voja Lakovića, Mladena Stojovića, Momira Vojvodića i Željka Ivanovića.

"Kao i u slučajevima fizičkih napada i prebijanja novinara i drugih slobodnih intelektualaca od policijskih službenika poznatih kao 'crne trojke'", rekao je Mandić.

Kako je naveo, za "crne trojke" se u javnosti pojavljuju infromacija da su bili zaduženi za prebijanje političkih neistomišljenika tadašnje vlasti.

"Želimo da se ovde otvori rasprava o tome, da javnost čuje o čemu se radi, verujući da će tužilaštvo, podstaknuto tom raspravom, uraditi posao za koji su jedino oni nadležni", rekao je Mandić.

On je kazao da će pripremiti i predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i anketnog odbora radi prikupljanja činjenica i informacija o postupanjima državnih organa i drugih subjekata u slučaju ubistva saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića 7. februara 2000. godine.

On je rekao da je to bio strašan zločin, iza kojeg je postojala politička pozadina. Podsetio je i da je u tadašnjem parlamentu formiran anketni odbor, koji je došao do određenih činjenica.

"Kako do danas nije ništa urađeno u razrešenju tog ubistva, želimo da ovde u parlamentu otvorimo temu i podstakneme istražne organe da se taj slucaj reši. Mislim da postoji dovoljno činjenica", naveo je Mandić na konferenciji za novinare.

On je kazao da bi otvorili još tema, ali da, prema Zakonu o parlamentranoj istrazi, anketni odbor se ne može angažovati za pitanja povodom kojih je pokrenut sudski postupak, dok on traje, preneo je portal.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa