Region

"Prestanite da štitite silovatelje": Protest u 17 gradova i mesta Hrvatske

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2024

-

14:40

"Prestanite da štitite silovatelje": Protest u 17 gradova i mesta Hrvatske
"Prestanite da štitite silovatelje": Protest u 17 gradova i mesta Hrvatske - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ženske organizacije u 17 hrvatskih gradova i mesta organizovali su danas simbolične akcije s porukom "Prestanite da štitite silovatelje".

Akcija je održana u Zagrebu ispred Ministarstva zdravstva, a učesnici protesta kažu da traže ostavku ministra i ostalih upoznatih sa slučajem iz osiječkog KBC-a - gde je lekar optužen za silovanje pacijentkinje više od dve i po godine nastavio da radi.

Protestom traže ostavke svih odgovornih za taj slučaj, osim ministra zdravstva i Upravnog odbora i direktora KBC-a Osijek te ostavke odgovornih u Hrvatskoj lekarskoj komori koji su bili upoznati s ovim slučajem još od 2022, a nisu, tvrde, napravili ništa da zaštite žene.

Traže i zakonske izmene koje će sprečiti takve stvari u budućnosti, sistemsku nacionalnu politiku protiv nasilja nad ženama i strategiju.

"Naša glavna poruka je da institucionalno nasilje treba prestati i da nam je dosta tolerisanja nasilja, greški institucija koje vode do velike eskalacije nasilja. Žene su poveravale takvoj osobi svoju intimu, svoj život i smrt jer se radilo o onkološkom lekaru. To je strašno, nedopustivo i to je nešto što se više nikada ne sme u Hrvatskoj dogoditi, izjavila je koordinator Ženske mreže Hrvatske Sanja Juras, preneo je HRT.

Okupljene učesnice proteste razvile su transparent s porukom "Prestanite da štitite silovatelje", one su ispred ulaza u Ministarstvo zdravstva postavile krevet s beli čaršavom na koji su prolile crvenu boju, kao simbol ženske krvi.

Komentari (0)

Evropa