Region

Advokati Dodika i Lukića: U pravnom poretku BiH de jure visoki predstavnik nema nikakvu ulogu

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2024

-

23:00

Advokati Dodika i Lukića: U pravnom poretku BiH de jure visoki predstavnik nema nikakvu ulogu
Advokati Dodika i Lukića: U pravnom poretku BiH de jure visoki predstavnik nema nikakvu ulogu - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja, Prinskrin/Youtube/RTRS vijesti

veličina teksta

Aa Aa

Svedok odbrane na današnjem ročištu u Sudu BiH protiv predsednika Republike Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika, Milorada Dodika i Miloša Lukića, potvrdilo je da su optuženi postupali po zakonu, ali je i pokazalo da u pravnom poretku BiH de jure visoki predstavnik nema nikakvu ulogu, poručili su advokati odbrane.

Dodiku i Lukiću se sudi zbog nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika.

Branilac Dodika, advokat Goran Bubić rekao je posle ročista novinarima da je svedočenje generalnog sekretara Narodne skupštine Republike Srpske Borana Bosančića pokazalo da u pravnom poretku u BiH de jure visoki predstavnik nema nikakvu ulogu.

Bubić je pojasnio da je visoki predstavnik ranije, a danas Šmit koji nema legitimitet, u praksi donosio zakone koji su mogli da imaju pravne posledice dok se jedna ugovorna strana ne usprotivi takvom ponašanju.

"Od svedoka smo danas videli da je stav Narodne skupštine Republike Srpske da je reč o antidejtonskom delovanju i da je to Skupština konstatovala u svojim zaključcima 10. marta 2021. godine, što ima za posledicu da inkriminisanje koje je proglasio Šmit ne može proizvesti nikakve pravne posledice", rekao je Bubić.

On je rekao da je danas saslušana i odluka Suda BiH da se, kao dokaz, sprovede i izveštaj Vlade Republike Srpske, koji se redovno dostavlja Savetu bezbednosti UN, a u kojem je konstatovano antidejtonsko delovanje u više navrata i da je vidljivo da predsednik Republike Srpske ništa nije radio na svoju ruku nego je samo sprovodio politiku i zakonitost koju je utvrdila Narodna skupština Republike Srpske.

"Takvi stavovi su relevantni iz razloga što je Republika Srpska jedan od pet potpisnika Aneksa deset Dejtonskog sporazuma", zaključio je Bubić, prenela je SRNA.

Generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Boran Bosančić, koji je danas svedočio u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv Dodika i Lukića potvrdio je da su se oni ponašali u skladu sa zakonom, rekao je branilac Lukića, advokat Miljkan Pucar.

Pucar je istakao da je Bosančić naveo da je u Narodnoj skupštini ispoštovana skupštinska procedura, da "Službeni glasnik" nema pravo da ono što Narodna skupština donese može da obustavi i da se ne objavi.

"U BiH nemate bonskih zaključaka koji su objavljeni bilo gde. Ako želite pravnu državu i da insistirate na vladavini prava, onda nešto mora da bude objavljeno u `Službenom glasniku`. Tako vam je u celoj Evropi", rekao je Pucar.

On je naveo da Narodna skupština Republike Srpske nema originalni Dejtonski mirovni sporazum.

"Postoji nekoliko kopija, ali taj originalni, ne postoji", rekao je Pucar i dodao da bi BiH trebalo da nabavi original dokument.

Svedok je potvrdio, kako je rekao Pucar, da mejlovi ne mogu da budu u pravnom prometu i ne mogu da budu obavezujući.

"Sudija je prihvatila što je odbrana tražila, a to je da kancelarija OHR-a dostavi ove dokumente, pravilnik i načine kako je to neko takozvane bonske zaključke prihvatio, ko je prihvatio i da nam se dostavi engleska verzija i overeni prevod stalnog sudskog prevodioca u BiH", rekao je Pucar novinarima.

Pucar je naglasio da nigde u Aneksu 10 ni u takozvanim bonskim zaključcima, koji se nalaze na stranici OHR-a, ne postoji uloga visokog predstavnika, u smislu da utiče na parlamente u BiH, na bilo kojem nivou.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa