Region

Patrijarh Porfirije osveštao Hram Svetog Nikolaja Čudotvorca u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2024

-

13:30

Patrijarh Porfirije osveštao Hram Svetog Nikolaja Čudotvorca u BiH
Patrijarh Porfirije osveštao Hram Svetog Nikolaja Čudotvorca u BiH - Copyright Prinstscreen YouTube/Информативна служба Српске Православне Цркве

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Rmanj u Martin Brodu u Federaciji BiH i osveštao novoobnovljeni manastirski hram Svetog Nikolaja Čudotvorca.

Ovom svečanom činu prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija, kao i predsednik SPS-a Goran Solak, prenosi RTRS.

Zbog doprinosa obnovi manastira Rmanj, Dodiku će biti dodeljeno najviše odlikovanje Eparhije bihaćko-petrovačke i rmanjske - Orden novomučenika bihaćko-petrovačkih.

Manastir Rmanj u Martin Brodu datira iz 1443. godine, tokom istorije više puta je rušen i paljen, a krajem rata devedesetih godina je uništen.

Poslednje četiri godine intenzivirana je obnova ove svetinje koja traje decenijama.

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije izjavio je ranije Srni da su vlade Republike Srpske i Srbije pružile veliku podršku obnovi ove svetinje.

Manastir Rmanj, koji se nalazi na tromeđi Like, Dalmacije i Bosne, više od 580 godina čuva od zaborava istoriju i kulturu srpskog naroda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa