Društvo

Patrijarh Porfirije razgovarao sa generalnim sekretarom Svetskog saveta crkava

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2024

-

07:28

Patrijarh Porfirije razgovarao sa generalnim sekretarom Svetskog saveta crkava
Tanjug/Nemanja Jovanović - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije je u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu primio Visokoprečasnog pastora dr Džerija Pileja, generalnog sekretara Svetskog saveta crkava, u čijoj pratnji je dr Andrej Jeftić, direktor Komisije za veru i poredak Svetskog saveta crkava.

Sagovornici su otvoreno i konstruktivno razgovorali o različitim aspektima međucrkvenih odnosa i aktuelnim izazovima sa kojima se Crkve suočavaju na globalnom nivou, navodi se u saopštenju SPC.

Patrijarh Porfirije je izrazio zahvalnost Svetskom savetu crkava za ono što čine za mir i međuhrišćansku saradnju, na korist svih naroda.

Pilej je pružio uveravanja u kontinuiranu podršku i solidarnost Svetskog saveta crkava. On se posebno osvrnuo na tešku situaciju na Kosovu i Metohiji i izrazio solidarnost zbog svih teškoća i nesreća koje je u bliskoj prošlosti doživeo srpski narod i njegova Crkva.

Napomenuo je da je Centralni odbor Svetskog saveta crkava 2023. godine doneo odluku da učini posetu Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi u okviru inicijative "Hodočašće za pravdu i mir", a u kontekstu teške situacije u kojoj se Srpska Pravoslavna Crkva nalazi na Kosovu i Metohiji.

U vezi sa tim patrijarh Porfirije je podsetio da je njemu do sada dva puta zabranjivan ulazak na teritoriju južne srpske pokrajine iako nije uključen u politički dijalog, "a jednako se moli Spasitelju za sve narode na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

On je naveo da je svaki vid podrške dobrodošao zato što je za rešavanje ovih pitanja nužna podrška međunarodne zajednice koja, kako je naveo, ponekad izostaje, a posebno je značajno što Svetski savet crkava nastoji da se obezbedi međunarodna platforma za dijalog.

Prvi dan posete generalnog sekretara Svetskog saveta crkava okončan je otvaranjem izložbe "Svetski savet crkava i Srpska Pravoslavna Crkva (1948-1991)", u Svečanoj dvorani Svetosavskog doma u Zemunu.

Izložbu, zasnovanu na dokumentarnom materijalu, zvaničnim prepiskama, fotografijama i plakatima, priredio je Arhiv Srpske Pravoslavne Crkve radi svedočenja višedecenijske sadržajne i korisne saradnje Srpske Patrijaršije sa Svetskim savetom crkava, navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija