Region

U Glamoču nakon 29 godina nacionalni predmeti na srpskom, u Mostaru se još čeka, iako su se stekli uslovi

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2024

-

09:17

U Glamoču nakon 29 godina nacionalni predmeti na srpskom, u Mostaru se još čeka, iako su se stekli uslovi
U Glamoču nakon 29 godina nacionalni predmeti na srpskom, u Mostaru se još čeka, iako su se stekli uslovi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik Gradskog veća Mostar Velibor Milivojević izjavio je da su se stekle zakonske i ustavne mogućnosti da se u nekim osnovnim školama u Mostaru uvede srpski jezik.

Milivojević i predsednik Srpskog prosvetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović upoznali su roditelje učenika prvih razreda u Mostaru sa činjenicom da su se u nekim školama stekli zakonski uslovi za uvođenje srpskog jezika, prenosi SRNA.

On je rekao da su se usvajanjem amandmana na Ustav Hercegovačko-neretvanskog kantona stvorili preduslovi da se uopšte može razmišljati da se traži uvođenje srpskog jezika.

"Ako od ukupnog broja učenika u svim odeljenjima jednog razreda tri do pet odsto njih žele da pohađaju nastavu na jednom od jezika konstitutivnih naroda, mora im se obezbediti najmanje pohađanje nastave iz maternjeg jezika i veronauke. Ako ih je šest do 11 odsto, može se tražiti i istorija, a 12 do 20 odsto nacionalna grupa predmeta", naveo je Milivojević.

On je pozvao roditelje da razmisle o ovoj mogućnosti.

"Nemojte ovo da doživljavate kao odvajanje, ali treba da znate da mi po Ustavu imamo to pravo i da imamo pravo da naša deca uče na svom jeziku. Na vama je da odlučite da li ćemo krenuti u ovu borbu", rekao je Milivojević.

On je poručio da Srbi u Mostaru imaju budućnost i da decu treba odgajati u duhu tradicije i pravoslavne vere.

"Danas vidimo da je 28 prvačića upisano na pravoslavnu veronauku, a siguran sam da ih u Mostaru ima još više. Nadam se da će i ti roditelji razmisliti i uvideti da pripadaju jednom velikom i važnom narodu", naveo je Milivojević.

Šagovnovićeva je rekla da je danas urađen prvi korak kako bi se videlo kava su razmišljanja roditelja o mogućnostima pokretanja procedura i uvođenju srpskog jezika u pojedine škole.

Ona je navela da srpska deca u Mostaru idu u skoro dvadeset osnovnih škola i nastavu pohađaju na hrvatskom i bosanskom jeziku.

"Naša deca su u potpunosti integrisana u društvo, škole pohađaju tamo gde žive i gde pripadaju i tako treba i da ostane. Treba da u svom gradu odrastaju što normalnije i što lepše. Međutim, mislim da je došlo vreme da i mi tražimo svoja prava i da se počne razgovarati o uvođenju jezika tamo gde za to postoji zakonski osnov. To, naravno, niko neće raditi mimo mišljenja i stava roditelja koji najbolje znaju šta je dobro za njihovu decu", navela je Šagovnovićeva.

Ona je pozvala roditelje da decu upišu u "Prosvjetinu" školu srpskog jezika, istorije i kulture, koja se održava svakog drugog vikenda kao dopunska nastava.

U Vladičanskom dvoru u Mostaru u organizaciji Predstavništva Republike Srpske iz Beča i Kancelarije Republike Srpske iz Mostara prvačićima koji pohađaju pravoslavnu veronauku podeljena školska oprema, uz želje za srećan polazak u školu.

Učenici u Glamoču mogu da izučavaju nacionalnu grupu predmeta na srpskom

Nakon 29 godina, učenici u Glamoču mogu da izučavaju nacionalnu grupu predmeta na srpskom jeziku, čime je rešen višedecenijski problem roditelja koji su decu kod kuće učili ćirilicu i nacionalnu istoriju.

Predsednik Srpske Milorad Dodik, za sve srpske osnovce u Glamoču, obezbedio je besplatne udžbenike nacionalne grupe predmeta.

Srpski osnovci u ovom gradu napokon su dobili priliku da izučavaju srpski jezik, srpsku istoriju i geografiju.

Punih 29 godina generacije srpske dece u Glamoču, nacionalnu grupu predmeta izučavale su na "alternativni", dosta teži način.

Sada, kada je velika nepravda ispravljena zadovoljni su i roditelji, koji su bezuspešno godinama nadležnim federalnim institucijama slali dopise, peticije i molbe.

"Deca, izučavajući jezik i nacionalnu grupu predmeta samim tim spoznaju svoj i identitet svog naroda", navodi Vanja Perduh, otac učenika u OŠ "Glamoč".

Da bi u glamočku osnovnu školu napokon bila uvedena nacionalna grupa predmeta, uloženi su veliki napori za pregovaračkim stolom. Sve se na kraju isplatilo, kaže načelnik opštine Nebojša Radivojša.

"Ponosan sam i čast mi je kao roditelju, čija deca idu u ovu školu, što sam bio deo pregovaračkog tima koji je sa predstavnicima Vlade kantona 10 dogovorio da ova stvar zaživi u Glamoču", ističe Radivojša.

Od predsednika Republike Srpske, učenicima u Glamoču uručeno je 60 kompleta udžbenika nacionalne grupe predmeta.

"Јezik je najdragocenija baština jednog naroda, to je kuća duha njegovog i pitanje jezika za nas nije samo pitanje obrazovanja, nego i identiteta i opstanka", rekao je Nemanja Davidović, izaslanik predsednika Republike Srpske.

Osnovnu školu u Glamoču pohađa 56-oro učenika srpske nacionalnosti.

Ovo je i odličan primer za ostale škole na području Federacije BiH koje, zbog raznih opstrukcija, nisu uspele da uvedu nacionalnu grupu predmeta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa