Region

Plenković: Izmene Izbornog zakona BiH ključne za funkcionisanje institucija

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2024

-

10:46

Plenković: Izmene Izbornog zakona BiH ključne za funkcionisanje institucija
Plenković: Izmene Izbornog zakona BiH ključne za funkcionisanje institucija - Copyright Tanjug/foto HINA/ Slavko VUKADIN/ ik

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji boravi u dvodnevnoj poseti Sarajevu i Mostaru, još jednom je izrazio nezadovoljstvo zvaničog Zagreba načinom izbora članova Predsedništva BiH i istakao da su zato izmene Izbornog zakona ključne za kvalitetno funkcionisanje institucija.

Istakao je da praksa izbora članova Predsedništva BiH nije dobra i da kreira lošu atmosferu u kojoj se Hrvati osećaju diskriminisano. On je gostujući na sarajevskoj BHRT poručio da sva tri konstitutivna naroda u BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati, moraju biti u potpunosti ravnopravni.

Istakao je da je Hrvatska korektna po tim pitanjima i da bi se, kako je naveo, da je neko drugi na njihovom mestu mnogo više mešao.

"Pa ja ću vam samo reći da je neko drugi na našem mestu, puno bi se više mešao, to je 100 odsto, to je jasno kao dan, to ja stalno tumačim svim mogućim akterima, mi smo tu jako korektni, jako pristojni, poštujemo institucije Bosne i Hercegovine, poštujemo političke stranke, želimo da taj dogovor bude plod dogovora unutar Bosne i Hercegovine, jer u konačnici zašto to nije onda odmah krenulo ovako nakon 95, nego se čekala 2006.", rekao je Plenković.

Hrvati u BiH, u čemu ih Hrvatska u potpunosti podržava, zahtevaju izmenu Izbornog zakona na način da hrvatski član državnog Predsedništva ne može da bude biran glasovima Bošnjaka, kao što je u poslednjim izbornim ciklusima bio slučaj sa Željkom Komšićem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa