Region

Radanović: Srbi osam puta bili meta napada u Mostaru ove godine

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2024

-

14:40

Radanović: Srbi osam puta bili meta napada u Mostaru ove godine
Radanović: Srbi osam puta bili meta napada u Mostaru ove godine - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je danas da su Srbi osam puta ove godine bili meta napada u Mostaru i da u njima podjednako učestvuju i Hrvati i Bošnjaci.

Radanović je za RTRS rekao da to predstavlja kontinuitet napada na Srbe u Mostaru i da se prethodne godine dogodilo desetak napada.

"Poslednja dešavanja u povratničkom naselju Baćevići, te ispisivanje ustaških simbola i napad na Srbe koji su uklonili nalepnice sa slovom "U" i kukastim krstovima, ne doprinose suživotu na ovim prostorima", istakao je Radanović.

On je naveo da se prvi od osam napada na Srbe u Mostaru dogodio za pravoslavni Božić, kada je kamenovana srpska kuća Šantića u naselju Bijelo Polje, a nakon toga i pravoslavna crkva u istom naselju.

"Naredni veći incident bio je nezakonit pokušaj deložacije Dragana Zlatkovića uprkos aktu Pravobranilaštva FBiH, kojim se preciziralo da se njegov stan ne nalazi u Fondu stanova kojim upravlja FBiH", podsetio je predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Radanović je naveo da se napad na Srbe desio i 14. juna kada je zapaljen automobil Draga Rupara, za šta su veštaci rekli da je podmetnuti požar, što, prema njegovim rečima, govori da je bio direktan umišljaj da se ošteti imovina, zaplaše Rupar i ostali Srbi.

On je rekao da do sada niiedan ambasador u BiH nije došao u Baćeviće da se uveri šta se tamo dogodilo.

Na igralištu u mostarskom povratničkom naselju Baćevići više nepoznatih osoba napalo je srpsku decu, a igralište i selo oblepljeno je kukastim krstovima, slovom "U" i "HVO", podseća RTRS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa