Politika

Stevandić: Deklaracija doneta na Svesrpskom saboru nije samo slovo na papiru, već živ dokument

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2024

-

12:52

Stevandić: Deklaracija doneta na Svesrpskom saboru nije samo slovo na papiru, već živ dokument
Stevandić: Deklaracija doneta na Svesrpskom saboru nije samo slovo na papiru, već živ dokument - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić otvorio je danas u Banjaluci okrugli sto na temu "Praktični značaj Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda".

Narodna skupština Srpske na 10. redovnoj sednici, održanoj 2. jula, usvojila je Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda i Zaključke u vezi s tom Deklaracijom. Deklaraciju je usvojila i Narodna skupština Srbije.

Predstavnici srpskog naroda iz Srbije i Republike Srpske, kao i predstavnici Srba iz regiona i sveta, na Svesrpskom saboru u Beogradu, doneli su Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Stevandić je istakao da Deklaracija doneta na Svesrpskom saboru nije samo slovo na papiru koje je usvojeno na sednicama parlamenata Srpske i Srbije, već ima životni značaj.

Istakao je da je najznačajniji deo Deklaracije njena praktična primena, jer je to živ dokument koji će biti sprovođen.

"Od njenog donošenja do danas završen je deo finansiranja auto-puta od Sremske Rače do Bijeljine i radovi uveliko napreduju. Završena je izgradnja Doma zdravlja u Stanarima, koju je u potpunosti finansirala Srbija i koji će u ponedeljak biti otvoren u prisustvu najviših zvaničnika Srbije", najavio je Stevandić pre početka okruglog stola posvećenog Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Dodao je da su organizovane brojne naučne konferencije, dok su ministri iz Srpske i Srbije već usaglasili zajedničke programe.

"Radi se na usaglašavanju nastavnih programa, kao i na dogovaranju praktičnih projekata koji će zaposliti ljude, pokrenuti infrastrukturne i druge radove. To je najlepša dimenzija Deklaracije, koja je možda jedini zajednički dokument u istoriji Republike Srpske i Srbije koji nije ostao na protokolarnom nivou, već se na njemu svakodnevno radi", istakao je Stevandić.

Dodao je da je značajno i da naučna zajednica prati razvoj ovog dokumenta.

"Reč o nečemu što sutra treba da bude svedočanstvo vremena u kojem smo na najpametniji mogući način, praktično, naučno, stručno, politički i na kraju krajeva bratski počeli da realizujemo sve što je predviđeno", naveo je Stevandić, prenela je RTRS.

On je dodao da je organizator okruglog stola Istraživački centar Banjaluka, te da u njegovom radu, između ostalih, učestvuju eminentni profesori sa brojnih fakulteta iz Srpske i Srbije.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija