Put od praznične trpeze do vitke linije: Saveti nutricionistkinje za zdravu ishranu
Komentari22/04/2025
-19:00
Nakon praznične trpeze bogate kaloričnim jelima, mnogi građani Srbije se suočavaju sa istim izazovom – viškom kilograma i osećajem tromosti. Dok leto kuca na vrata, sve više ljudi razmišlja o zdravijoj ishrani i vraćanju u formu. Međutim, stručnjaci savetuju da i tome treba pristupiti pažljivo jer, kako objašnjavaju, nije lako preći iz faze prejedanja u fazu umerenosti, a da to ne postane još jedan stres.
Nutricionistkinja Milka Rajičević je u razgovoru za Euronews Srbija ukazala na opasnosti prazničnog prejedanja, ali naglasila da vraćanje na redovan ritam ishrane, ukoliko se ne uradi kako treba, može postati druga krajnost.
“Prejedanje je veoma opasno, pogotovo jer često prelazimo sa posne na masnu hranu, u velikim količinama i bez ikakvog balansa. Ako se uz to ne jede dovoljno salate, ne žvaće se pravilno i nema smirenosti tokom obroka – telo brzo reaguje,” upozorava Rajičević.

Unsplash
Prema njenim rečima, prvi znaci da je organizam preopterećen hranom mogu biti zbunjujući.
“Bol koji se javlja u predelu grudi često se zameni za bol u srcu, jer dijafragma pritiska srce kada se podigne usled prepunjenog želuca. To je prvi znak da smo preterali,” ističe ona.
Drugi znak prejedanja, dodaje, je dijareja i to kao posledica kombinovanja različitih namirnica i prevelikog unosa tečnosti.
“Sledećeg jutra ćemo se probuditi ne samo umorni, već i tromi, sa nagomilanim toksinima. Ako pri tom nemamo redovnu stolicu – barem dve dnevno – rizikujemo dodatne zdravstvene probleme, poput žučnih napada”, objašnjava ona.
Odakle početi? Prvi koraci ka zdravijoj ishrani
Na pitanje kako se vratiti zdravim navikama i smanjiti telesnu težinu bez rigoroznih dijeta, Rajičević kaže da je tu ključan psihološki momenat, odosno da je osoba spremna da koriguje svoju ishranu.
“Motiv je najvažniji. Najdivnija stvar je kada osoba pronađe svoju meru, uz konsultaciju sa lekarom i nutricionistom. Jelovnik mora da bude prilagođen svakom pojedincu – izbalansiran, redovan i iz svih grupa namirnica, ili u skladu s veganskim ili vegetarijanskim principima,” kaže Rajičević.
Kaže da redukovana ishrana mora da bude pažljivo napravljena, i da pored hrane mora da se vodi računa i o unosu tečnosti.
“Bez dovoljnog unosa vode ne može da krene nijedna dijetoterapija. Voda ne samo da ubrzava metabolizam, već je i naš najvažniji čistač”, naglašava ona.
Unsplash
Rajičević kaže da je važno i da se napomene da voda ne treba da se konzumira tokom obroka.
“Vodu treba piti pre obroka, sat vremena nakon jela, kao i pre spavanja. Tako izbegavamo grčeve i druge potencijalne zdravstvene rizike. Osam čaša u toku dana uneti”, objašnjava ona.
Kada je reč o unosu mesa, njena preporuka je da se ono konzumira jednom dnevno, i to u umerenim količinama.
“Ako jedete šniclu, neka njena veličina bude kao vaš dlan. Ako jedete nešto kuvano, količina neka bude kao vaša šaka,” savetuje Rajičević.
Povratak zdravim navikama nakon praznika, naglašava, nije nemoguć zadatak, ali zahteva postavljanje cilja i posvećenost. Najvažnije je, poručuje ona, da sve počne od volje.
“Kada odlučite da želite da promenite ishranu, sve postaje lakše. Nije reč o uskraćivanju, već o pravilnoj meri i poštovanju svog tela”, zaključuje Rajičević.
Komentari (0)