Rast potražnje za organskom hranom: Kako prepoznati šta je sertifikovan proizvod, a šta nije?
Komentari19/03/2025
-20:50
Sve više potrošača bira organsku hranu, verujući da je zdravija i bolja za okolinu. Ali, da li je zaista uvek tako? Poljoprivredna inspekcija otkriva lažne eko-oznake dok su pojedini proizvodi pali na testu pesticida. Kupci su sve oprezniji, a cene eko-proizvoda rastu do 70 odsto.
O tome kako prepoznati pravu ekološku hranu i ko garantuje kvalitet, kao i da li su visoke cene opravdane, za Euronews Srbija je govorila generalna sekretarka Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje Serbia Organica, Ivana Simić.
Prvo pitanje koje se postavlja kada je u pitanju ova tema je koji od više izraza koji su u upotrebi najviše odgovara, s obzirom na to da imamo organsku hranu, ekološku, bio-organsku, kao i koje su razlike.
"To je odlično pitanje, zato što sam upravo ja htela inicijativno nekako da postavim te stvari, jer prosto ljudi se često dovode u zabludu, ni sami ne znaju koja je razlika. Tako da bih naglasila da ne postoji razlika. Znači, organska hrana, odnosno organska proizvodnja, odnosno ekološka ili biološka proizvodnja ili hrana je sve identično. Radi se samo o terminologiji. U nekim državama je, recimo, prihvaćen naziv da je to organic, kao što je Srbija prihvatila 'organsko'. U nekim državama se koristi taj prefiks bio, a recimo u Hrvatskoj se koristi ekološka, odnosno ekoproizvodnja. Tako da se radi o istom", ističe Simić i dodaje:
"Ljudi često misle da je organski sertifikovana hrana nešto, a da onda mogu da komuniciraju se tim izrazom 'biohrana', da je to kao isto nešto dobro, zdravo, ali da podrazumeva da ne mora da bude organski sertifikovano. Apsolutno, gde god vidite neke oznake, poput bio ili eko, a da ga ne prati ono sve što mora da prati, možemo da posumnjamo da se ne radi zaista o organski sertifikovanoj i proizvedenoj hrani", ističe Simić.
Gostovanje Ivane Simić u celosti pogledajte u video prilogu.
Komentari (0)