Region

Milanović o izjavama ministra odbrane: Anušić me iznenadio, ako ima nešto da mi kaže, zna gde sam

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2024

-

17:39

Milanović o izjavama ministra odbrane: Anušić me iznenadio, ako ima nešto da mi kaže, zna gde sam
Tanjug/HINA/NIKOLA BLAŽEKOVIĆ - Copyright Tanjug/HINA/NIKOLA BLAŽEKOVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović iznenađen je izjavom ministra odbrane Ivana Anušića, da u ovakvim uslovima više ne može da radi i poručio mu da zna gde ga može naći, ukoliko ministar odbrane doista ima potrebu nešto da mu kaže o stanju u Hrvatskoj vojsci.

Milanović ističe da je sa Anušićem u proteklih devet meseci imao dobru saradnju i upitao ga šta se to promenilo u poslednjih mesec dana.

"Njegove reči su me iznenadile jer u proteklih devet meseci, koliko je on ministar, mi smo dobro sarađivali. Bolje rečeno, sarađivali smo i donosili odluke na način kako je to i predviđeno hrvatskim Ustavom i zakonima. Od ministra odbrane takvu saradnju jedino sam i očekivao, jer sam se i sam u našoj saradnji vodio isključivo slovom i duhom Ustava i zakona", napisao je Milanović na Fejsbuku.

Milanović je ukazao da se Anušić nijednom do sada nije požalio na njihovu saradnju, niti mu je ukazao na bilo kakav problem u toj saradnji. 

"A imao je prilika za to, jer smo se puno puta sreli i razgovarali. Voleo bih zato čuti od ministra – šta se to promenilo u poslednjih mesec dana", kaže Milanović.

Tanjug/HINA

 

Dodaje da može samo da nasluti da nezadovoljstvo ministra Anušića njihovom saradnjom koincidira sa početkom kampanje Dragana Primorca, kandidata za predsednika Hrvatske, koga je podržao HDZ.

"To može samo može da znači da se i ministar Anušić bespogovorno stavio na uslugu Andreju Plenkoviću u njegovoj uzaludnoj nameri da, ne birajući sredstva, pod svoju kontrolu stavi i instituciju predsednika države", naveo je Milanović.

Ističe da nije dobro ako zbog političke kampanje ministar obrane – bilo svojevoljno, ili izvršavajući Plenkovićeve naloge – dovodi u pitanje ustavnu saradnju s predsednikom države. 

"Zna se – da me i ministar dobro razume – ko je vrhovni komandant OSRH, a ukoliko ministar odbrane doista ima potrebu nešto da mi kaže o stanju u Hrvatskoj vojsci, zna se i gde me može naći”, poručio je Milanović.

Anušić je u utorak posle sednice Predsedništva HDZ-a novinarima rekao da uvažava poziciju šefa države i ustavne  i zakonske kategorije koje zastupa ne dovodi u pitanje ali da očekuje da se on prema Vladi i njemu ponaša s uvažavanjem.

"Za devet meseci koliko traje moj mandat sam prećutao probleme koji se stvaraju, jer nisam želeo da budem neko ko je došao i odmah pravi probleme – nemogućnost saradnje i realizacije ključnih stvari za razvoj oružanih snaga. Nakon devet meseci ja na ovakav način više ne mogu da radim", rekao je Anušić.

Najavio je da će tražiti izmene Zakona o službi u oružanim snagama. 

“Sad govorim vama, a rekao sam i premijeru – tražiću izmene zakona. Odnos između mene, predsednika države i premijera, prvenstveno ponašanje predsednika države dovodi u pitanje normalno funkcionisanje Oružanih snaga. Neću dopustiti da iko vrši pritisak i zloupotrebljava Oružane snage”, rekao je ranije Anušić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa