Region

Spas donela kiša: Posle dve nedelje ugašen šumski požar u Severnoj Makedoniji

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2024

-

17:33

Spas donela kiša: Posle dve nedelje ugašen šumski požar u Severnoj Makedoniji
Spas donela kiša: Posle dve nedelje ugašen šumski požar u Severnoj Makedoniji - Copyright MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Kiša je danas ugasila veliki šumski požar na Galičici u Severnoj Makedoniji, koji je proteklih 14 dana besneo u strogo zaštićenoj zoni nacionalnog parka i nepovratno uništio više od 6.500 hektara zemljišta, od čega je 40 odsto šuma.

Hitne službe su ostale na terenu da kontrolišu situaciju sa ovom vatrenom stihijom.

Iz Centra za upravljanje krizama (CMC) su saopštili da očekuju da će kiša pomoći u gašenju požara u lovištu Jasen, koje je aktivno skoro mesec dana i pustoši borovu šumu.

"Prva dobra vest je da je požar u Galičici potpuno ugašen, a završni udarac zadala je kiša koja je pala u ovom kraju. Požar koji gori više od 25 dana u lovištu Jasen i kreće se ka selu Belice, iako nije ugašen, veoma je malih razmjera, nadamo se da će popodne padati kiša i ovo požar će biti u potpunosti ugašen", kaže direktor CMC-a Stojanče Angelov. 

Od ukupno 25 požara na otvorenom prostoru u protekla 24 časa, aktivno je 10, prenosi Telma.mk.
Stogovo i dalje gori, požar koji je izazvao uznemirenost lokalnog stanovništva i turista u peračkom selu Gari, ali je krak ka ovom selu ugašen.

Vatra gori u Dolnenima kod sela Zrže, a gori i kod kičevačkog sela Cer, gde su vatrogasne ekipe pojačane.

profimedia

 

Novi požar izbio je danas popodne u Plačkovici, gde je upućen er traktor, a požar je izbio i u opštini Ilinden, kod Okta, gde je intervenisala skopska Vatrogasna jedinica.

Ponovo je aktiviran i požar u Probištipu, kod sela Neokazi.

"Tokom avgusta ove godine na teritoriji Severne Makedonije imamo 667 požara na otvorenom, uključujući 98 šumskih požara, od kojih je većina prerasla u velike šumske požare, teško gašenje, požare koji iscrpljuju naše resurse, kao i ljudske, ali i materijalne i tehnički", kaže Angelov.

Prema informacijama CMC-a, devet požara na otvorenom je pod kontrolom. 

Centar za upravljanje krizama apeluje na građane da budu krajnje oprezni, a ukoliko primete sumnjive slučajeve ili piromane, da se ohrabre i prijave nadležnim službama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa